*

Nieuws Binnenland

Italië overweegt belang in Alitalia (2)

vrijdag 12 oktober 2018 12:10

N i e u w bericht, meer informatie in laatste 2 alinea's

MILAAN (AFN) - De Italiaanse regering overweegt een belang te nemen in de vliegmaatschappij Alitalia, die vorig jaar onder curatele werd gesteld wegens acute financiële nood. De staat werkt aan een nieuw bedrijf dat de luchtvaartmaatschappij van de ondergang moet redden. Het ministerie van Economische Zaken zou daarin een belang van circa 15 procent krijgen, zei vicepremier Luigi Di Maio in een interview met zakenkrant Il Sole 24 Ore.

Naast het ministerie, zouden ook andere staatsdeelnemingen willen meewerken aan de doorstart. Zo noemt Di Maio onder meer de nationale spoorwegen en de bank Cassa Depositi e Prestiti als deelnemers aan de nieuwe onderneming. Die zou aanvankelijk 1,5 miljard tot 2 miljard euro in kas hebben voor de redding van Alitalia.

Rome verschafte eerder al een overbruggingskrediet van 900 miljoen euro voor Alitalia. Een deel van die lening, die tot december loopt, kan volgens de regering worden omgezet in aandelen in het nieuwe bedrijf.

De tijd begint te dringen voor een plan om Alitalia voor een bankroet te behoeden. Voor het einde van deze maand moet er een nieuwe eigenaar zijn voor de vliegmaatschappij, nadat de biedingstermijn in april al werd verlengd.

Alitalia is lid van het samenwerkingsverband SkyTeam. Via die alliantie werkt de luchtvaartmaatschappij onder meer samen met Air France-KLM op gebied van lange vluchten.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)