*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Plussen op beurzen Europa

vrijdag 12 oktober 2018 15:47

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam stond vrijdagmiddag in het groen. Ook elders in Europa gingen graadmeters omhoog. Daarmee toonden de beurzen iets van herstel na de zware verliezen de afgelopen dagen. Onder meer de sterker dan verwachte Chinese export zorgde voor enige opluchting. Ook de groene koersborden in New York deden het sentiment goed.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,3 procent in de plus op 519,59 punten. De MidKap klom 1,2 procent tot 740,34 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,7 procent.

Sterkste stijger bij de hoofdfondsen was ArcelorMittal met een winst van 2,2 procent. Het staalconcern heeft een overeenkomst bereikt met Liberty House Group over de verkoop van onderdelen in Tsjechië, Roemenië, Macedonië en Italië. Volgens analisten van ING is de markt te pessimistisch over de toekomstige winsten van het concern.

Telecombedrijf KPN verloor 2,5 procent en was daarmee de sterkste daler. ABN AMRO won 0,3 procent. De bank heeft volgens het Financieele Dagblad (FD) zijn hypotheekdochter Stater weer uit de verkoop gehaald. Het bedrijf, dat circa 225 miljoen euro moest opleveren, trok geen kopers voor het bedrag waar de bank op mikte.

In de MidKap ging betalingsbedrijf Adyen aan kop met een plus van ruim 7 procent na het stevige verlies een dag eerder. Chipbedrijf Besi won 4,3 procent na een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux. Vastgoedfonds Eurocommercial Properties was de grootste daler met een min van 1,2 procent.

Op de lokale markt kelderde Kiadis Pharma meer dan 10 procent. Het biotechnologiebedrijf rekent op een vertraging van het oordeel door de Europese toezichthouder over zijn middel voor gebruik bij beenmergtransplantaties bij leukemiepatiënten. Volgens analisten van KBC Securities en Jefferies is de vertraging in het goedkeuringsproces echter geen reden tot zorg.

In Londen zag Man Group een eerdere winst verdampen. Het aandeel stond 1,4 procent in de min. Het grootste beursgenoteerde hedgefonds ter wereld zag in het derde kwartaal meer geld instromen. In Frankfurt ging de Duitse remspecialist Knorr-Bremse naar de beurs. Het aandeel was dik 2 procent meer waard dan de introductiekoers van 80 euro per aandeel.

De euro was 1,1561 dollar waard, tegen 1,1566 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 71,57 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 80,81 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)