*

Nieuws Binnenland

TomTom stelt outlook opwaarts bij

dinsdag 16 oktober 2018 07:50

Cijfers derde kwartaal boven verwachting.

(ABM FN-Dow Jones) TomTom heeft in het derde kwartaal van 2018 beduidend beter gepresteerd dan analisten hadden voorzien en de outlook voor heel dit jaar werd opwaarts bijgesteld. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de navigatiespecialist.

TomTom zag de omzet nipt stijgen van 219 miljoen naar 220 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf op een daling naar 200 miljoen euro.

Aan deze omzet droeg de consumententak 83 miljoen euro bij, Automotive & Enterprise 93 miljoen euro en Telematics 43 miljoen euro.

Analisten rekenden vooraf op een omzet voor de consumentendivisie van 67 miljoen euro, Automotive zou 59 miljoen euro bijdragen, Enterprise 32 miljoen en Telematics 43 miljoen euro.

De brutomarge bedroeg 73 procent, tegenover een voorziene 72 procent. In het derde kwartaal van 2017 was er een marge van 66 procent.

De EBIT kwam uit op 24 miljoen euro en de nettowinst was 17 miljoen euro. Analisten rekenden in beide gevallen op 4 miljoen euro.

De aangepaste winst was 26 miljoen euro, ofwel 0,11 euro per aandeel. Het analistencorps rekende vooraf op 0,08 euro en vorig jaar was er een winst van 0,16 euro per aandeel.

Outlook

Voor heel 2018 werd TomTom positiever. Dit jaar zal de omzet vermoedelijk uitkomen op 850 miljoen euro met een brutomarge van tenminste 70 procent.

Bij 560 miljoen euro aan operationele kost denkt TomTom een aangepaste winst per aandeel te behalen van ongeveer 0,35 euro.

Eerder mikte TomTom nog op een omzet van 825 miljoen euro met een brutomarge van tenminste 70 procent en 550 miljoen euro aan operationele kosten. Dit zou een aangepaste winst per aandeel moeten opleveren van minimaal 0,30 euro.

De analistenconsensus voor 2018 lag voorafgaande aan de cijfers over het derde kwartaal op een omzet van 826 miljoen euro met 550 miljoen euro aan operationele kosten. Dit levert, zo vermoeden de analisten, een aangepaste winst per aandeel op van 0,31 euro.

In beweging

De koers van TomTom kwam recent stevig onder druk nadat Google een contract aankondigde met Renault, Nissan en Mitsubishi. De Nederlandse navigatiespecialist sloeg terug met een contractverlenging met PSA en een selectie door het Duitse BMW.

BMW is overigens één van de aandeelhouders van concurrent Here.

Ook kondigde TomTom aan samen met Barclays de strategische opties voor Telematics te onderzoeken. Een verkoop lijkt daarbij de meest logische optie.

Als potentiële kopers gelden private equity-partijen, maar ook grote telecombedrijven zoals Vodafone, Orange en misschien zelfs Amerikaanse spelers, aldus analist Martijn den Drijver van NIBC.

TomTom meldde dinsdag veel interesse te krijgen voor Telematics. Daarbij ligt de strategische review op schema, voegde de navigatiespecialist toe.

Met het onderzoek naar de opties voor Telematics is "het spel voor aandeelhouders TomTom wel op de wagen", concludeerde analist Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl. "Het kan maar zo zijn dat TomTom uiteindelijk misschien wel helemaal opgeknipt gaat worden."

Tot slot meldde TomTom dinsdag een akkoord te hebben bereikt over het beëindigen van een contract voor locatie- en navigatiecontent met Volvo. Met Volvo is afgesproken geen details te verstrekken. Door de annulering werd de orderinstroom van TomTom in 2016 verlaagd van ruim 300 miljoen naar meer dan 250 miljoen euro. Wel blijft TomTom met Volvo samenwerken aan bijvoorbeeld autonoom rijden.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 16, 2018 01:50 ET (05:50 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.