*

Nieuws Binnenland

Einde Volvo-deal raakt TomTom (4)

dinsdag 16 oktober 2018 09:53

N i e u w bericht, vervangt TomTom verhoogt verwachtingen

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Het aandeel TomTom stond dinsdag op Beursplein 5 flink onder druk. De navigatiedienstverlener verhoogde bij de presentatie van de kwartaalcijfers zowel de winst- als de omzetverwachting. Volgens topman Harold Goddijn helpen recent afgesloten overeenkomsten met automakers als Peugeot-moeder PSA en BMW het bedrijf vooruit. Het einde van een contract met Volvo voor locatie- en navigatiediensten zette het aandeel echter onder druk.

Op andere gebieden, waaronder de ontwikkeling van autonoom rijden, wordt nog wel met Volvo samengewerkt. Goddijn erkende in een toelichting dat het bedrijf opereert in een omgeving met de nodige turbulentie de afgelopen tijd. TomTom stond volop in de belangstelling toen auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi een deal sloot met techbedrijf Google om diens software Android de basis voor de boordcomputer te maken. Goddijn sprak destijds, toen de aandelenkoers van TomTom een flinke dreun kreeg, van een 'wake-up call' voor de autosector. Volgens hem willen techreuzen als Google de controle in die sector in handen krijgen en nemen automakers veel risico door die controle op te geven.

Goddijn sprak dinsdag wel van een sterk derde kwartaal dat als aanjager moet worden gezien voor de prestaties in het vervolg van het jaar. TomTom gaat voor het hele jaar nu uit van een omzet van 850 miljoen euro. Eerder werd gerekend op circa 825 miljoen euro. De aangepaste winst per aandeel werd met 0,05 euro verhoogd tot minstens 0,35 euro. Naast de stijgende omzet, speelt ook de verbeterde winstmarge TomTom hier in de kaart.

TomTom sloot het derde kwartaal af met een omzet van 220 miljoen euro. Dat was 1 miljoen euro meer dan een jaar eerder. De consumententak van TomTom zag de omzet wel weer lager uitvallen. Het totale bedrijfsresultaat verbeterde tot 62 miljoen euro van 35 miljoen euro in het derde kwartaal van 2017. Onder de streep resteerde ruim 17 miljoen euro, ten opzichte van een tekort van 1,2 miljoen euro een jaar geleden.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)