*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: TomTom onderuit op groen Damrak

dinsdag 16 oktober 2018 10:57

Beëindiging contract Volvo valt niet goed bij beleggers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,2 procent op 519,57 punten.

"Na een periode met flinke koersdalingen duurt het altijd even voordat markten weer tot rust komen", stelde investment manager Simon Wiersma van ING. Wiersma vraagt zich af of er een voorlopige bodem is neergezet. "De lijst met onderwerpen waar beleggers zich zorgen over maken is lang."

Net als maandag, zijn de Europese beurzen ook dinsdag "voorzichtig positief". "Ondanks geopolitieke zorgen over onder andere de brexit en de mogelijke betrokkenheid van Saoedi-Arabië in de verdwijning van een journalist", aldus Wiersma.

De investment manager van ING noemde het verder opvallend dat valuta's van opkomende markten de afgelopen dagen ook wat sterker zijn geworden ten opzichte van de dollar. "Dit geeft steun aan zowel aandelen als obligaties uit opkomende markten. Wat mij betreft een positief signaal voor het algehele beurssentiment", aldus Wiersma.

Op het macro-economische vlak hebben beleggers vandaag oog voor onder meer de Amerikaanse industriële productie in september en de Duitse conjunctuurindicator van ZEW. In China bleken de consumentenprijzen in september op jaarbasis opnieuw in een hoger tempo te zijn gestegen, terwijl de producentenprijzen juist minder hard stegen.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1591. De olieprijzen daalden tot 0,7 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was Altice de absolute uitblinker met een plus van 3,6 procent. De Amerikaanse durfkapitalist KKR, de Australische bank Macquarie en het Franse Mirova maken de grootste kans om een joint venture te vormen met Altice voor de uitrol van een glasvezelnetwerk in Frankrijk. Dit meldde de Franse krant Les Echos dinsdag op basis van bronnen.

Desinvesteringen door Altice doen daarnaast de kans toenemen dat de Franse kabelaar een overeenkomst kan sluiten met Bouygues over de mogelijke verkoop van zijn Franse dochter SFR. Dit stelde Bank of America Merrill Lynch maandag in een rapport.

Signify steeg 2,4 procent, maar indexzwaargewicht Royal Dutch Shell en ArcelorMittal moesten tot 0,6 procent prijsgeven.

In de AMX waren de ogen gericht op TomTom. De navigatiespecialist presteerde in het derde kwartaal van 2018 beduidend beter dan analisten hadden voorzien en de outlook voor heel dit jaar werd opwaarts bijgesteld. TomTom zag de omzet nipt stijgen van 219 miljoen naar 220 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf op een daling naar 200 miljoen euro. De EBIT kwam uit op 24 miljoen euro en de nettowinst was 17 miljoen euro. Analisten rekenden in beide gevallen op 4 miljoen euro.

NIBC noemde de cijfers "ongelooflijk sterk", maar na een positieve start kelderde het aandeel met 13,6 procent, waarschijnlijk omdat TomTom ook het verlies van een contract voor locatie- en navigatiecontent met Volvo bekendmaakte.

Fugro en FlowTraders verloren daarnaast tot twee procent. TKH steeg juist 3,3 procent. Het Twentse technologiebedrijf heeft een overeenstemming bereikt over de overname van Lakesight Technologies. Er werden geen financiële details gemeld.

Onder de kleinere aandelen verloor Heijmans nog eens 3,4 procent, na een verlies van meer dan 10 procent op maandag. Toen werd bekend dat TenneT een contract voor het grote project Wintrack II heeft ingetrokken.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 16, 2018 04:57 ET (08:57 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.