*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen maken terrein goed

dinsdag 16 oktober 2018 17:44

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen hebben dinsdag terrein goed gemaakt na de forse koersdalingen van vorige week. Na een aarzelend begin toen de brexit-onderhandelingen en de geopolitieke spanningen rond Saudi-Arabiƫ op het sentiment drukten, sloeg de stemming om en werden stevige winsten geboekt. Navigatiedienstverlener TomTom ging op het Damrak in de uitverkoop.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,5 procent hoger op 526,18 punten. De MidKap steeg 1,7 procent tot 742,27 punten. De beurzen van Frankfurt, Parijs gingen 1,4 en 1,5 procent omhoog, Londen steeg 0,4 procent.

Navigatiedienstverlener TomTom maakte een koersval van 16,4 procent bij de middelgrote fondsen. Het bedrijf verhoogde bij de presentatie van de kwartaalcijfers zowel de winst- als de omzetverwachting. Nieuwe contracten met automakers als Peugeot-moeder PSA en BMW helpen het bedrijf volgens topman Harold Goddijn vooruit. Het einde van een contract met Volvo voor locatie- en navigatiediensten zette het aandeel echter onder druk.

In de AEX was Altice Europe een van de grootste stijgers met een plus van 3,6 procent. Volgens de Franse krant Les Echos zijn de Amerikaanse durfkapitalist KKR, de Australische bank Macquarie en het Franse Mirova het best gepositioneerd om mee te doen aan de uitrol van een glasvezelnetwerk in Frankrijk door het kabel- en telecomconcern. Supermarktconcern Ahold Delhaize was de enige daler en werd 0,5 procent lager gezet.