*

Nieuws Binnenland

Minder omzet voor AkzoNobel

woensdag 17 oktober 2018 07:22

Resultaten zonder afgesplitste chemietak.

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft in het derde kwartaal van 2018 meer winst geboekt ondanks een onverwachte daling van de omzet, die het gevolg was van lagere volumes. Dat meldde het verfconcern woensdag voorbeurs.

De omzet daalde met 4 procent, van 2.419 naar 2.326 miljoen euro. Een positieve prijsmix-ontwikkeling werd teniet gedaan door lagere volumes. De lagere volumes hangen zijn volgens AkzoNobel het gevolg van de keuze om afstand te nemen van lagere marges, omdat waarde boven volume gaat. Analisten rekenden vooraf gemiddeld op een kleine omzetstijging tot 2,43 miljard euro.

De nettowinst steeg van 216 miljoen naar 301 miljoen euro.

De aangepaste operationele winst verbeterde met 8 procent van 225 miljoen naar 243 miljoen euro, dankzij prijsverhogingen en kostenbesparingen en ondanks een negatieve impact van valutaschommelingen van 10 miljoen euro. Analisten rekenden op een licht hoger operationeel resultaat van ruim 227 miljoen euro.

"De winstgevendheid verbeterde bij zowel Paints als Coatings door onze prijsinitiatieven en kostenbesparingsprogramma's", zei CEO Thierry Van Lancker.

De trends in de vraag zijn verschillend per segment en regio, voegde het bedrijf daaraan toe. De stijging van grondstoffenprijzen zal in de rest van het jaar doorgaan, maar langzamer dan in het begin van het jaar.

Dit zijn de resultaten van de voortgezette activiteiten, zonder de inmiddels verkochte chemietak, die werd omgedoopt tot Nouryon. In dat onderdeel steeg de omzet met 6 procent, maar daalde de aangepaste operationele winst met 7 procent.

Akzo Nobel stelt een interimdividend voor van 0,37 euro per aandeel.

Het concern kondigde al eerder aan dat van de verkoopopbrengsten van Speciality Chemicals 5,5 miljard euro wordt uitgekeerd in de vorm van een superdividend en een aandeleninkoop.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 17, 2018 01:22 ET (05:22 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.