*

Nieuws Binnenland

Update: ASML voldoet aan eigen verwachtingen

woensdag 17 oktober 2018 07:50

Verdere groei in vierde kwartaal voorzien.

(ABM FN-Dow Jones) ASML heeft in het derde kwartaal van 2018, zoals voorzien, aan de eigen verwachtingen voldaan en liet weten voor het lopende vierde kwartaal een verdere omzetstijging te verwachten, hoewel de vooruitzichten voor EUV wel iets werden getemperd. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de toeleverancier van de halfgeleidersector uit Veldhoven.

"Onze omzet in het derde kwartaal was zoals verwacht, en we boekten orders met een waarde van in totaal 2,2 miljard euro", zei CEO Peter Wennink in een toelichting. "We voorzien momenteel de sterke vraag naar onze producten in Logic en Memory aanhouden in 2019."

In het afgelopen kwartaal behaalde ASML een omzet van 2.776 miljoen euro, tegenover een verwachting van 2,7 miljard tot 2,8 miljard euro, nipt meer dan de 2.740 miljoen euro in het tweede kwartaal.

De brutowinstmarge bedroeg 48,1 procent, waar 47 tot 48 procent was voorzien, en tegenover 43,3 procent in het tweede kwartaal. De meevallende marge schreef CEO Wennink toe aan de "kracht van onze DUV en applicatie-activiteiten en de vooruitgang met de winstgevendheid van EUV."

De nettowinst steeg op kwartaalbasis van 584 miljoen naar 680 miljoen euro.

Voor het lopende vierde kwartaal mikt ASML op een omzet van ongeveer eer 3,0 miljard euro met een brutomarge van circa 48 procent. De R&D kosten schat ASML in op 420 miljoen euro.

Nieuwe technologie EUV

"We boeken goede vooruitgang met EUV", zei CFO Roger Dassen woensdag in een toelichting.

ASML hoopt in 2018 in totaal 18 EUV-machines af te leveren. Bij de halfjaarcijfers meldde de onderneming uit Veldhoven nog te mikken op 20 systemen.

Enkele systemen die aanvankelijk voor 2018 waren voorzien om afgeleverd te worden, worden doorgeschoven naar volgend jaar. Dassen schreef dit toe aan wat "productie-issues" aan het einde van het jaar en afnemers die nog niet helemaal klaar zijn.

We voorzien een "gezonde orderinstroom in het vierde kwartaal", voegde de CFO nog toe.

Voor 2019 rekent AMSL op 30 systemen. Bij de vorige kwartaalupdate spraken de Veldhovenaren nog van minimaal 30 systemen.

De nieuwe EUV-technologie stelt chipfabrikanten in staat op grote schaal kleinere, maar krachtigere chips te maken.

Afgelopen kwartaal werd er orders voor 5 EUV-machines ontvangen.

ASML wil uiterlijk in 2020 een omzet van 10 miljard euro realiseren, of 11 miljard euro gerekend inclusief de overname van HMI. Belangrijk om deze doelstelling te halen, is het succes van de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet.

ASML houdt op 8 november een beleggersdag.

Update: om reactie CFO toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 17, 2018 01:50 ET (05:50 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.