*

Nieuws Binnenland

'Kopje thee extra gaat Wessanen niet helpen'

vrijdag 19 oktober 2018 10:20

AMSTERDAM (AFN) - Wessanen hoopt nog altijd op een verbetering met zijn eigen merken in het vierde kwartaal, maar analisten van ING hebben er een hard hoofd in. Om aan de doelstellingen te voldoen moeten de verkopen wel heel erg hard omhoog gaan.

De marktvorsers merken op dat Wessanen voor het eerst de weersomstandigheden erbij heeft gehaald, als verklaring voor tegenvallende verkopen. Door de hete zomer zou bijvoorbeeld thee van Zonnatura minder in trek zijn geweest. ING vindt die stelling opmerkelijk, omdat Unilever in zijn kwartaalbericht onlangs met geen woord repte over een mindere theeverkoop door het warme weer.

Om nog aan de doelstelling van 2 procent omzetgroei in 2018 te voldoen, zal Wessanen in het vierde kwartaal een plus van 5,6 procent moeten neerzetten bij zijn eigen merken, zo hebben de analisten uitgerekend. Het lijkt de kenners zeer de vraag of dat gaat lukken. Dat het bedrijf zijn verwachtingen nu al voor de tweede keer bijstelt, schept volgens ING in dat verband weinig vertrouwen.

De verbeterde winstmarge was wel een positief punt uit de derdekwartaalcijfers van Wessanen, maar volgens ING ligt hier geen voor de lange termijn houdbare strategie aan ten grondslag. Het advies voor het aandeel blijft staan op verkopen, met een koersdoel van van 6,40 euro. Wessanen ging op de beurs vrijdagochtend in de vroege handel 2 procent omlaag naar 8,55 euro.