*

Nieuws Binnenland

Philips wil lokale productie door handelsvete (4)

maandag 22 oktober 2018 13:15

N i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Philips gaat waarschijnlijk meer lokaal produceren om tegenwicht te bieden aan de wereldwijde handelsspanningen. Door bijvoorbeeld producten in China zelf te gaan maken omzeilt het gezondheidstechnologieconcern dure handelstarieven. Dat heeft topman Frans van Houten gezegd in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Philips had in het derde kwartaal veel last van ongunstige wisselkoerseffecten, onder meer door de fikse waardedaling van de Turkse lira en de Argentijnse peso. Het bedrijf wist zijn opbrengsten verder op te krikken. Maar de omzet ging niet zo sterk omhoog als analisten hadden verwacht.

De impact van de handelsoorlog is tot nu toe ,,bescheiden'', aldus Van Houten. Maar dat komt vooral omdat heffingen pas net zijn ingegaan. Naast extra lokale productie, moeten gerichte prijsverhogingen in bepaalde markten helpen om de negatieve gevolgen te compenseren. Het concern houdt vast aan zijn eerder gestelde financiƫle doelstellingen.

Een ander punt van zorg bij Philips is de brexit, omdat er nog steeds geen deal is over de scheiding en toekomstige relatie met de EU. Van Houten is bang dat zijn bedrijf straks productie zal moeten weghalen uit het Verenigd Koninkrijk.

Philips slaagt er de laatste tijd juist in veel nieuwe contracten in de wacht te slepen, met bijvoorbeeld ziekenhuizen. Op het gebied van diagnose en behandeling werd afgelopen kwartaal bovendien een stevige groei neergezet. De verkopen bij de persoonlijke verzorgingsdivisie liepen daarnaast beduidend beter dan eerder dit jaar, maar Van Houten merkt op dat hij hier eigenlijk op een krachtiger herstel had gerekend. Philips kampte eerder dit jaar nog met tegenwind in China, door een lagere vraag naar luchtzuiveringssystemen en voorraadkwesties.

De totale omzet kwam uit op 4,3 miljard euro, tegen 4,1 miljard euro een jaar terug. Het aangepaste bedrijfsresultaat ging van 532 miljoen euro naar 568 miljoen euro. Onder de streep hield Philips 292 miljoen euro over, waar in het derde kwartaal 2017 nog een nettowinst in de boeken ging van 423 miljoen euro. Die daling had te maken met het afbouwen van het belang in de voormalige verlichtingsdivisie Signify.

Tegen de Belgische zakenkrant De Tijd verklaarde Van Houten verder dat Philips ,,zeker gaat kijken'' naar de healthcaredivisie van het Belgische Agfa-Gevaert, als die op de markt zou komen. Dat bedrijf overweegt zich op te splitsen. Na de opmerkingen van Van Houten ging het aandeel Agfa-Gevaert omhoog op de beurs in Brussel.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)