*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Randstad lager op rood Damrak (2)

dinsdag 23 oktober 2018 09:41

N i e u w bericht, meer informatie

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs deed dinsdag een stap terug. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood, na de forse koersverliezen op de Aziatische markten. Op het Damrak werd uitzender Randstad lager gezet na publicatie van de kwartaalcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent in de min op 513,33 punten. De MidKap daalde 1,9 procent tot 728,32 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,2 procent.

Randstad (min 3,3 procent) was de sterkste daler bij de hoofdfondsen. Het uitzendconcern wist ook in het derde kwartaal zijn omzet en winst op te voeren. Maar in Europa merkte de uitzendreus wel dat de groei aan het afzwakken is. KBC Securities verlaagde het advies voor het aandeel. In het kielzog van Randstad daalde detacheerder Brunel 3 procent.

Verzekeraar NN Group zakte 2,9 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. ArcelorMittal daalde 2,1 procent. Volgens de Indiase zakenkrant Business Standard overweegt het staalconcern ook het Indiase staalbedrijf Uttam Galva te kopen. Zorgtechnologiebedrijf Philips, dat een dag eerder bijna 9 procent verloor, zakte 1 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 1,7 procent.

Chemieconcern Bayer zakte 8 procent in Frankfurt. Een rechter in San Francisco heeft in beroep bepaald dat de Bayer-divisie Monsanto toch echt een schadevergoeding moet betalen aan een man die kanker kreeg van Monsanto's onkruidverdelger Roundup. Het bedrag werd wel verlaagd van 289 miljoen dollar (253 miljoen euro) naar 78,6 miljoen dollar.

In Z├╝rich kelderde GAM Holding 18 procent. De Zwitserse vermogensbeheerder zag flink wat kapitaal uitstromen in het derde kwartaal na de schorsing van een investeringsdirecteur.

In Parijs verloor Renault 3,7 procent. De Franse automaker boekte minder omzet in het derde kwartaal en verlaagde de groeiprognose voor de wereldwijde markt voor personenauto's dit jaar. Vooral in de verwachtingen voor China zette het bedrijf het mes.

De euro was 1,1448 dollar waard, tegen 1,1464 dollar op maandag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent in prijs tot 69,01 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 79,28 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)