*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Heijmans schiet omhoog op groen Damrak

woensdag 31 oktober 2018 11:20

DSM lager na kwartaalcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend flink hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,3 procent op 517,22 punten.

"De Europese beurzen zetten hun beste beentje voor in navolging van vooral positieve bedrijfsrapporten van Airbus, Repsol en Telefonica", aldus senior marktanalist Fiona Cincotta van City Index. Volgens de analist droeg het positieve sentiment in Aziƫ vanochtend eveneens bij, ondanks "zorgwekkende" Chinese macrocijfers. De Chinese industrie groeit nog maar nipt, aldus de marktanalist. De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie daalde van 50,8 in september naar 50,2 in oktober. Economen hadden gerekend op een stand van 50,5.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vandaag inzicht in de inflatie in de eurozone. Het inflatiecijfer voor oktober kwam uit op 2,2 procent, tegenover 2,1 in september en 2,0 procent in augustus. Cincotta merkte op dat de eurozone inmiddels de impact van hogere olieprijzen begint te voelen, nu de inflatie in de grootste Europese economieƫn aantrekt. Vanochtend bleek dat de Franse inflatie afgelopen maand uitkwam op 2,5 procent, terwijl eerder al bekend werd dat de Duitse consumentenprijzen tot het hoogste niveau in zes jaar stegen. "Dit zal druk zetten op de Europese Centrale Bank, die op het punt staat om het opkoopprogramma van obligaties binnenkort stop te zetten", aldus de marktanalist van City Index.

Later vandaag verschijnen vanuit de Verenigde Staten het ADP-banenrapport en data over de arbeidskosten over september.

De euro/dollar noteerde op 1,1335. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1344 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1362 op de borden. De olieprijzen stegen tot 0,7 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Aalberts Industries 4,6 procent en Randstad 3,5 procent. DSM zakte gedurende de ochtend weg en noteerde een min van 1,6 procent. Het speciaalchemiebedrijf zag in het derde kwartaal van 2018, conform verwachting, zowel de omzet als de winstontwikkeling aantrekken. Voor het lopende jaar verwacht het speciaalchemiebedrijf een aangepaste EBITDA-groei die richting de 25 procent gaat en een daarbij horende hogere ROCE. JPMorgan Cazenove sprak van een "kleine meevaller".

De cijfers van Wolters Kluwer konden ook op weinig bijval van beleggers rekenen. Het aandeel daalde met 3,2 procent, ondanks dat de omzet en het resultaat in de afgelopen negen maanden stegen. Wolters Kluwer heeft over de eerste negen maanden van 2018 een goede autonome groei en een verdere margeverbetering laten zien ondanks aanhoudende investeringen, concludeerde NIBC. Veel aanjagers voor de koers ziet NIBC evenwel niet.

In de Midcap steeg GrandVision met 6,2 procent aanzienlijk na publicatie van de kwartaalcijfers. Volgens Morgan Stanley realiseerde de optiekketen een sterke omzetontwikkeling. Morgan Stanley schreef de stijging van de omzet toe aan de goede gang van zaken in het G4-segment, dat meer dan vijftig procent de groepsomzet voor zijn rekening neemt. Dit segment profiteerde van een succesvolle campagne in Duitsland.

Air France-KLM koerste 3,6 procent hoger, eveneens na kwartaalcijfers. Volgens ING presteerde de luchtvaartmaatschappij beter dan verwacht, al is de outlook voorzichtig. De outlook werd in de optiek van ING verlaagd. Ging Air France-KLM voor dit jaar eerder uit van een capaciteitsuitbreiding van 2,5 tot 3,5 procent, inmiddels rekent de maatschappij nog maar op 2 tot 2,5 procent. Verder zullen de personeelskosten in het lopende kwartaal vermoedelijk met 40 miljoen euro stijgen en valt de brandstofrekening hoger uit.

Aperam kon met een min van 4,7 procent niet in het groen komen. De kwartaalcijfers bevatten volgens ABN AMRO weinig verrassingen. Aperam zei te verwachten dat de EBITDA op kwartaalbasis zal dalen in de laatste drie maanden van 2018. ABN AMRO wees erop dat analisten gemiddeld rekenen op 129 miljoen euro, ofwel een kleine stijging. Uitgaande van de toelichting door Aperam denkt ABN AMRO dat de consensus zal dalen naar ongeveer 90 miljoen euro. Maar daar staat volgens ABN AMRO tegenover dat Aperam vol vertrouwen is dat in dit lopende kwartaal de bodem is bereikt voor de hoge importniveaus en de basisprijzen. Dat betekent dat de winsten vanaf nu zouden moeten herstellen, aldus de bank.

Onder de kleinere fondsen werden de cijfers van Basic-Fit beloond met een koerswinst van 5,8 procent. Basic-Fit zag in het derde kwartaal van 2018 het aantal lidmaatschappen stijgen, net als de omzet. Het aantal lidmaatschappen steeg afgelopen kwartaal met 21 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder tot 1,78 miljoen stuks. Daarbij steeg de omzet met 22 procent op jaarbasis tot 291 miljoen euro.

Heijmans steeg zelfs met 11,4 procent. Heijmans zag alle divisies goed presteren in de eerste negen maanden van dit jaar en herhaalde de outlook voor heel 2018, maar moest wel een provisie van 10 miljoen euro aankondigen voor het verlies van een groot contract. Toch viel de provisie mee volgens ING. Analist Tijs Hollestelle benadrukt dat een arbitragecommissie zich nog over de kwestie moet buigen, maar het maximale verlies lijkt niet hoger dan 20 miljoen euro te liggen, aldus Hollestelle. "Dat oogt handelbaar en relatief laag gezien de omvang van het project."

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 31, 2018 06:20 ET (10:20 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.