*

Nieuws Binnenland

Damrak start handelsmaand vermoedelijk in het rood na cijferregen

donderdag 1 november 2018 08:15

Indexzwaargewichten rapporteren.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting lager van start. Onder meer Royal Dutch Shell, ING Groep en ArcelorMittal gaven voorbeurs kwartaalrapportages vrij. Unilever noteert vandaag ex-dividend.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent. Woensdag koerste de index nog 1,6 procent hoger naar 518,71 punten, met dank aan een opvallende koerssprong van zwaargewicht Royal Dutch Shell van meer dan drie procent.

Beursplein 5 kreeg woensdag onder meer een duw in de rug door een positief koersverloop op Wall Street. Richting het slot gaven de Amerikaanse beurzen wel een deel van hun winsten prijs, maar hoofdgraadmeter S&P 500 sloot wel met een winst van meer dan een procent.

Wereldwijd leek de risicomijdende stemming van oktober te zijn omgeslagen, zonder dat de economische en politieke situatie drastisch veranderde. Beleggers joegen op koopjes na de koersdalingen, maar sommigen vroegen zich ook of de opleving geen kortstondig optimisme is op enkele meevallende bedrijfsresultaten in New York.

Facebook werd bijvoorbeeld 3,8 procent meer waard. De winst in het derde kwartaal overtrof de verwachtingen van analisten, maar het bedrijf waarschuwde beleggers wel dat opnieuw de kosten omhoog gaan. General Motors won daarnaast maar liefst negen procent. De aangepaste winst per aandeel van de autofabrikant was spectaculair veel hoger dan verwacht in het derde kwartaal, met 1,87 tegen 1,25 dollar. Het aandeel eBay sloot daarnaast 6 procent hoger, na de kwartaalcijfers dinsdag nabeurs.

Niet alle cijfers werden juichend ontvangen. Computerspellenfabrikant Electronic Arts stelde teleur met de verwachte verkoopcijfers voor de feestdagen en daalde 4 procent. Kellogg, van de cornflakes, zag de kwartaalomzet dalen en leverde 8,9 procent in.

De oliefutures in New York stonden woensdag onder druk, bedrukt door een mogelijke afname van de vraag naar energie en een zesde week op rij met stijgende Amerikaanse olievoorraden. De decemberfuture voor een vat ruwe olie daalde met 1,3 procent tot 65,31 dollar per vat. Het was de laagste settlement in meer dan twee maanden.

Voor de start van de beurshandel in New York vanmiddag geven de oliekolossen Exxon Mobil en Chevron kwartaalrapportages vrij.

In Aziƫ koersten de Chinese beurzen vanochtend overtuigend hoger, met een winst van anderhalf procent voor de Hang Seng index in Hong Kong. Het sentiment in Tokio werd echter gedrukt door koesvallen voor de techgiganten Panasonic en Softbank, van zeven tot acht procent. De Nikkei inddex daalde ruim een procent.

In de loop van de handelsdag worden in Europa en Amerika de inkoopmanagersindices voor de industrie in oktober bekend gemaakt.

Bedrijfsnieuws

ING Groep boekte in het derde kwartaal van 2018 zoals verwacht minder winst door de boete voor falende witwascontrole, maar de winst was wel hoger dan verwacht, dankzij een forse stijging van de overige inkomsten. De nettowinst daalde van 1,38 miljard naar 776 miljoen euro, waar analisten gemiddeld hadden gerekend op 620 miljoen euro. De schikking met het Openbaar Ministerie voor de compliance-tekortkomingen nam een hap van 775 miljoen euro uit het resultaat.

De winst van ArcelorMittal in het derde kwartaal van 2018 voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill (EBITDA) kwam uit op 2.729 miljoen dollar. Analisten rekenden in aanloop naar de cijfers op 2.750 miljoen dollar. In het derde kwartaal van 2017 kwam de EBITDA uit op 1.924 miljoen dollar en in het tweede kwartaal van 2018 was dit 3.073 miljoen dollar.

De omzet van ASMI kwam in het derde kwartaal van 2018 uit op 195,7 miljoen euro, waar ASMI bij de halfjaarcijfers zei te mikken op 180 miljoen tot 200 miljoen euro. Daarmee ging hert wel om een omzetdaling op kwartaalbasis van 6 procent. Operationeel verdiende ASMI 28,0 miljoen euro, terwijl onder de streep 39,1 miljoen euro netto overbleef.

De omzet van AMG Advanced Metallurgical Group steeg in het derde kwartaal met 27 procent tot 328,1 miljoen dollar. De brutowinst steeg zelfs met 55 procent tot 79,6 miljoen dollar. De EBITDA kreeg er 114 procent bij en eindigde op 59,1 miljoen dollar. De nettowinst ten slotte verdubbelde ruimschoots met 115 procent tot 29,9 miljoen dollar.

De omzet van van het Twentse technologiebedrijf TKH steeg in het afgelopen kwartaal met 4,2 procent op jaarbasis, of 4,0 procent op autonome basis, naar 389,5 miljoen euro in het afgelopen kwartaal. Het bedrijfsresultaat (EBITA) steeg ook, met 9,8 procent naar 40,0 miljoen euro. De omzet steeg in het eerste halfjaar nog met 12 procent, terwijl de EBITA met 31 procent toenam.

Wetenschappelijk uitgever Brill stelde zijn winstverwachting voor dit jaar fors neerwaarts bij, door een vertraging van de levering van het nieuwe onlineplatform en een teleurstellende vraag naar boeken in het derde kwartaal. Brill verwacht inmiddels dat het EBITDA-resultaat dit jaar met 20 tot 25 procent daalt, waar het bedrijf bij de halfjaarcijfers nog een vergelijkbaar resultaat voorzag.

De omzet van Intertrust steeg het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 3,1 procent naar 121,8 miljoen euro. Onderliggend was er een groei van 2,6 procent. Analisten mikten vooraf gemiddeld op een omzet van 121,9 miljoen euro. De aangepaste nettowinst van Intertrust kwam in het derde kwartaal 4,9 procent lager uit op 34,7 miljoen euro. De analistenverwachting was een aangepaste nettowinst van 35,0 miljoen euro.

ForFarmers zag het operationeel resultaat in het derde kwartaal van dit jaar duidelijk dalen. Oorzaken voor de afname van het onderliggende resultaat (EBITDA) zijn stijgende grondstof- en energieprijzen in combinatie met een verslechterende oogstverwachting als gevolg van de hoge temperaturen in juli en augustus van dit jaar.

De omzet van Ordina in het derde kwartaal van 2018 kwam uit op 86,5 miljoen euro, 6,5 procent meer dan over het derde kwartaal van 2017, bij een operationeel resultaat (EBITDA) van 2,7 miljoen euro, gelijk aan een jaar eerder. De nettowinst liep met 0,2 miljoen euro op naar 0,8 miljoen euro.

Galapagos is gestart met een klinisch onderzoek naar zijn middel GPLG1205 bij patiƫnten met longfibrose.

Altice Europe benoemde zijn Finance Director Malo Corbin tot chief financial officer, in plaats van Dennis Okhuijsen, die de entiteit A4 S.A. gaat vertegenwoordigen.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor Kendrion van 45,50 naar 40,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Slotstanden Wall Street

De S&P500 index won 1,3 procent tot 2.711,74 punten, de Dow Jones-index dikte 1,0 procent aan tot 25.115,76 punten en de techbeurs Nasdaq eindigde 2,0 procent hoger op 7.305,90 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 01, 2018 03:15 ET (07:15 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.