*

Nieuws Binnenland

ING en ASMI in trek op groen Damrak

donderdag 1 november 2018 09:53

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging donderdag licht vooruit. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. De handel werd opnieuw gedomineerd door de aanhoudende stroom kwartaalcijfers. Op het Damrak vielen de handelsberichten van ING en ASMI in de smaak bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 520,46 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 746,65 punten. Frankfurt won 0,3 procent, Parijs daalde een fractie en Londen verloor 0,2 procent.

ING ging aan kop bij de hoofdfondsen met een winst van 4,8 procent. Het financiële concern zag de kwartaalwinst kelderen door de megaboete die de bank onlangs heeft gekregen voor witwassen. Zonder die flinke last ging het wel beter met het bedrijf.

ASMI

Olie- en gasconcern Shell boekte minder winst dan verwacht en sloot de rij met een min van 1,1 procent. Staalproducent ArcelorMittal won 0,5 procent na cijfers.

In de MidKap prijkte chiptoeleverancier ASMI bovenaan met een winst van 14,5 procent na een sterk derde kwartaal. Metalenspecialist AMG, die omzet en winst wist op te krikken, werd 6,5 procent hoger gezet. Financieel dienstverlener Intertrust, die de kwartaalwinst zag dalen, stond onderaan met een min van 4,5 procent. Technologiegroep TKH, die ook met een handelsbericht kwam, zakte 1,6 procent.

Kleinere bedrijven

Veevoerbedrijf ForFarmers, dat afgelopen kwartaal veel last had van de extreme hitte, verloor 5,3 procent bij de kleinere bedrijven. Op de lokale markt zakte Brill 8,8 procent. De wetenschappelijk uitgeverij gaf een winstalarm na een teleurstellend kwartaal.

In Zürich won Swiss Re 1 procent na meevallende cijfers van de herverzekeraar. De bank Credit Suisse, die ook met resultaten kwam, daalde ruim 4 procent. Telecomreus BT schroefde zijn winstverwachting op en dikte bijna 7 procent aan in Londen. In Kopenhagen won Danske Bank 4,6 procent na een handelsbericht.

De euro noteerde op 1,1374 dollar, tegen 1,1318 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 64,79 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder en werd verhandeld voor 74,36 dollar per vat.