*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: kleine winst op druk Damrak

donderdag 1 november 2018 11:42

ING positief ontvangen maar cijfers Shell drukken sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs boekt donderdagmorgen een kleine winst, na een stroom aan bedrijfscijfers.

Rond de klok van half twaalf won de AEX 0,7 procent op 522,44 punten. ING was de aanjager in de hoofdindex, terwijl Shell juist de index drukte.

Woensdag werd de "beroerde" oktobermaand voor aandelen toch nog afgesloten met een licht herstel, concludeerde marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. "Uiteindelijk wisten goede bedrijfscijfers toch weer kopers naar de markt te lokken. Ook vandaag zet het herstel door en kwamen er al een aantal mooie bedrijfscijfers binnen."

Naast de brij aan bedrijfscijfers was het verder relatief rustig. De Nederlandse industrie bleek volgens een inkoopmanagersindex van Markit minder hard gegroeid. "Er is nog steeds sprake van een behoorlijke toename van de industriƫle bedrijvigheid. Maar, zoals door ons eerder aangegeven, de groei loopt na een korte opleving nu toch terug", aldus professor Arjan van Weele van de TU Eindhoven in een toelichting.

In China blijft de groei van de industrie vrijwel uit, concludeerde marktanalist Mevissen van Rabobank. De inkoopmanagersindex liep fractioneel op van 50,0 naar 50,1. "China lijkt nu toch steeds meer de effecten te merken van het handelsdispuut met de VS."

"We gaan zien hoe en of de betrekkingen tussen beide landen zullen verbeteren na de aankomende G20-top, maar wij achten de kans klein", stelde Mevissen.

Uit het Verenigd Koninkrijk kwam ook een zorgwekkend bericht. De inkoopmanagersindex voor de Britse industrie daalde van 53,6 in september naar 51,1 afgelopen maand. Het cijfer over augustus werd herzien van 53,8 naar 53,6. Economen rekenden voor oktober op 53,0.

De euro/dollar werd verhandel op 1,1370 en olie werd tot 1,5 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX werd de kar getrokken door ING. Beleggers reageerden positief op de kwartaalcijfers van de bank en het aandeel koerste 5,5 procent hoger. Volgens Jefferies presteerde ING in de meeste divisies sterk. De bank verwacht dat de markt positief zal reageren op de kostenbeheersing, hoewel zwartkijkers de hogere inkomsten kunnen toeschrijven aan treasury-activiteiten, zoals aangepaste hedgeposities. KBC Securities noemde de cijfers van ING een opluchting voor CEO Ralph Hamers. KBC merkte daarbij op dat de meevaller het gevolg is van hogere inkomsten en lagere kosten, waardoor deze van betere kwaliteit is dan in het tweede kwartaal, toen de lage risicokosten de verwachtingen overtroffen.

Signify won 3,4 procent en zet daarmee de rally sinds de publicatie van kwartaalcijfers door. Galapagos, won 2,4 procent.

DSM kreeg zowel een koersdoelverlaging van Credit Suisse, UBS als Berenberg om de oren en won 2,0 procent. De banken besloten wel om hun koopadviezen te handhaven. De prijzen van vitamine E kunnen niet veel verder zakken, denkt Credit Suisse, wat volgens de bank in het verleden een goed moment was om het aandeel te kopen.

De grootste daler was Royal Dutch Shell. De indexzwaargewicht zag de winstgevendheid iets lager uitvallen dan analisten hadden verwacht, maar ING noemde de operationele vrije kasstroom verbazingwekkend sterk. Het aandeel verloor 1,2 procent.

In de AMX ging de aandacht uit naar ASMI, dat maar liefst 14,8 procent won. De toeleverancier van de halfgeleidersector kwam volgens analisten met sterke cijfers. Als gevolg van de sterke orderinstroom afgelopen kwartaal zal de omzet in het vierde kwartaal vermoedelijk ook goed zijn, denkt ING. En aangezien ASMI voor dit kwartaal wederom op een "gezonde" orderinstroom mikt, zal 2019 volgens de bank ook goed van start gaan.

In het kielzog van ASMI won Besi 3,1 procent.

Ook AMG deed het goed. Het aandeel won 8,0 procent, na volgens ING goede cijfers, waarbij ook de outlook voor 2018 werd verhoogd.

Air France-KLM steeg 5,9 procent. UBS verhoogde het koersdoel voor de luchtvaartmaatschappij van 8,35 naar 8,60 euro. UBS rekent voor dit jaar op flink meer winst dan aanvankelijk geschat. De taxaties voor 2019 werden slechts licht aangepast. Deze ramingen blijven beneden de analistenconsensus, vanwege de voorzichtigheid van de analisten over de verwachte tegenvallers in 2019.

De grootste daler was Intertrust, dat net als ASMI de boeken opende. Het verloor 4,7 procent. ABN AMRO was vooral niet te spreken over de ontwikkeling in Nederland. De autonome groeiomzet daalde hier met 2,8 procent. Om een stijging van het aandeel te bereiken, moet het bedrijf een aantal solide kwartaalresultaten op rij produceren, zo vindt de bank.

Onder de kleinere aandelen ging Alfen 2,1 procent hoger. Fagron won 2,6 procent.

Ordina leverde 1,2 procent in na cijfers, terwijl ForFarmers 6,1 procent daalde. ForFarmers zag het operationeel resultaat in het derde kwartaal van dit jaar dan ook duidelijk dalen, zo bleek uit een update van veevoerbedrijf uit Lochem.

Lokaal viel Brill op. Het aandeel daalde 7,0 procent, na een winstwaarschuwing. Een vertraging van de levering van het nieuwe onlineplatform en een teleurstellende vraag naar boeken in het derde kwartaal waren hiervan de oorzaak. Brill verwacht inmiddels dat het EBITDA-resultaat dit jaar met 20 tot 25 procent daalt, waar het bedrijf bij de halfjaarcijfers nog een vergelijkbaar resultaat voorzag.

De kleine fondsen Alumexx en DGB, afgelopen maand nog flink lager, wonnen 5,7 en 4,9 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 01, 2018 06:42 ET (10:42 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.