*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: zicht op handelsdeal geeft AEX vleugels

vrijdag 2 november 2018 10:50

Regeringsfunctionarissen bezig met concept handelsakkoord.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdag flink hoger, nadat de kansen op een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China toenamen. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,1 procent op 526,29 punten.

"De beurzen liggen er uitstekend bij, geholpen door de hoop op een handelsdeal", zo zag vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. Vanochtend schreef persbureau Bloomberg op basis van bronnen dat Trump zijn regeringsfunctionarissen heeft gevraagd een concept op te stellen voor een handelsakkoord met China.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde verder dat Xi Jinping inderdaad bereid is tot een ontmoeting met Trump in Argentinië tijdens de G20-top. Samenwerking is volgens de Chinese leider een win-win situatie voor beide landen, terwijl de huidige perikelen beide landen juist schaadt. Xi Jinping hoopt volgens Xinhua dan ook op een gezonde en stabiele relatie.

Volgens Van Eerden probeert Trump zich positief voor het voetlicht te brengen voorafgaand aan de Amerikaanse congresverkiezingen volgende week. De vermogensbeheerder verwacht nog meer positief nieuws uit deze hoek. "Trump probeert kiezers de juiste kant op te duwen", aldus Van Eerden.

De vermogensbeheerder merkte op dat diverse aandelen in de afgelopen weken te zwaar zijn afgestraft, waardoor er in de markt momenteel wordt gezocht naar koopjes.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de activiteit in de industrie van de eurozone afnam in oktober. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 53,2 in september naar 52,0 afgelopen maand. In een eerdere raming werd uitgegaan van een stand van 52,1. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone noteert inmiddels op het laagste niveau sinds augustus 2016.

In Duitsland en Frankrijk nam het groeitempo af, terwijl de Italiaanse industrie zelfs een lichte krimp liet zien in oktober.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1440, ten opzichte van een stand van 1,1413 bij het slot van de Europese beurzen donderdag. De olieprijzen noteerden vrijwel vlak.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging ArcelorMittal aan kop met een winst van 4,5 procent. De staalreus bereikte met Liberty House overeenstemming over de verkoop van zijn faciliteiten in het Luxemburgse Dudelange en het Belgische Luik. DSM steeg met 3,8 procent en ING Groep won 2,1 procent. Beleggers reageerden donderdag al positief op de kwartaalcijfers van de bank en het aandeel sloot 5,7 procent hoger.

Morgan Stanley verhoogde naar aanleiding van de cijfers het advies voor ING van Onderwogen naar Gelijkgewogen en paste ook het koersdoel opwaarts aan, van 12,20 naar 13,20 euro. Volgens de analisten worden de risico's rondom de kapitaalopbouw kleiner en neemt de druk op de marges van ING af. De consensus oogt volgens Morgan Stanley inmiddels ook realistischer dan 12 maanden geleden. "De verhouding tussen risico en rendement is meer in balans", constateerden de analisten.

In de Midkap won Adyen 2,9 procent. OCI steeg 4,3 procent, terwijl BAM 2,3 procent aandikte. Corbion koerste na een hogere opening gedurende de ochtend toch 3,1 procent lager. De producent van biologische ingrediënten en biochemicaliën zag in het derde kwartaal van 2018 de omzet stijgen van 218,6 miljoen naar 227,2 miljoen euro, maar de EBITDA exclusief eenmalige posten juist dalen van 41,6 miljoen naar 32,9 miljoen euro.

Flitshandelaar Flow Traders, gebaat bij volatiliteit, was eveneens een daler met 1,9 procent.

Onder de kleinere aandelen werden cijfers van Brunel met applaus ontvangen. De omzet van de detacheerder kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op 234,6 miljoen euro, 21 procent meer dan over dezelfde periode een jaar eerder. De brutowinst steeg met 18 procent naar 54,9 miljoen euro. Het aandeel spoot 19,0 procent omhoog.

Ook Basic-FIt liet met 6,4 procent een opvallende stijging zien.

ForFarmers daalde 1,3 procent. NIBC verlaagde het advies voor de producent van veevoer van Kopen naar Accumuleren en het koersdoel van 11,30 naar 10,50 euro. Op basis van de laatste kwartaalupdate van het veevoerbedrijf besloot analist John David Roeg de winstramingen voor 2018 en 2019 te verlagen met respectievelijk 7 en 6 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 02, 2018 05:50 ET (09:50 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.