*

Nieuws Binnenland

STOCKWATCH 'Resultaat PostNL valt hoger uit' (2)

maandag 5 november 2018 09:54

N i e u w bericht, meer informatie

AMSTERDAM (AFN) - PostNL heeft de voorbije maanden vooral een hoger bedrijfsresultaat behaald dan waar op werd gerekend. Dat schrijven kenners van KBC Securities in een rapport over het postbedrijf. De omzet viel de Belgen wel ietsje tegen. Ook ING had bij het bedrijfsresultaat op minder gerekend.

PostNL zette een onderliggend cash bedrijfsresultaat in de boeken van 23 miljoen euro. Dit was ruim een vijfde meer dan waar KBC op had gerekend. De omzet van 638 miljoen euro die PostNL meldde was minder dan de 652 miljoen euro die de kenners hadden voorzien.

Volgens KBC wist PostNL de nodige kostenbesparingen door te voeren, ondanks de aanhoudende krimp van het postvolume. Deze volumekrimp was sterker dan waar rekening mee werd gehouden. Evengoed blijft er nog veel onduidelijk.

KBC zou van het bedrijf meer inzicht willen hebben in mogelijke consolidatie in de postmarkt. Ook qua oplopende kosten en het verkoopproces rond de internationale dochters Postcon en Nexive hoopt KBC van PostNL op een duidelijkere stip aan de horizon.

ING wijst er op dat de vooruitzichten over 2018 ongewijzigd zijn gebleven, ondanks een voor PostNL positieve uitspraak over eerder opgelegde verplichtingen om het postnetwerk open te stellen voor concurrenten. ING wijst op een voordeel van 7,5 miljoen euro voor PostNL. ING had graag gezien dat dit voordeel ook zou worden doorvertaald in de verwachtingen voor het hele jaar.

Verder noemt ING het teleurstellend dat PostNL niet met meer inzichten is gekomen voor de langere termijn, zeker gelet op de moeizame marktomstandigheden op de Nederlandse postmarkt.

KBC handhaaft zijn koopadvies op PostNL met een koersdoel van 4,50 euro. ING heeft ook een koopadvies met een koersdoel van 5 euro. Het aandeel PostNL zag maandag zijn openingswinst verdampen. Het aandeel noteerde omstreeks 09.50 uur 2,3 procent lager op 2,57 euro.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)