*

Nieuws Binnenland

AEX in middag op kleine winst

maandag 5 november 2018 16:05

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam stond maandag in de middag op winst. Ook de meeste andere grote beursgraadmeters stonden in de plus. Beleggers keken met een schuin oog naar internationale politieke ontwikkelingen. De hoop op een snelle handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China lijkt weggeëbd. Verder worden Amerikaanse sancties tegen olieland Iran van kracht.

De AEX-index stond omstreeks 15.55 uur 0,3 procent hoger op 523,41 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 749,40 punten. Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,5 procent.

Vopak was met afstand de sterkste stijger in de AEX-index met een winst van 4,8 procent. Het tankopslagbedrijf zag in de voorbije verslagperiode zowel de omzet als de winst dalen. De vooruitzichten van het bedrijf voor volgend jaar stemde beleggers echter tevreden.

PostNL

PostNL zakte in de MidKap 2,8 procent na cijfers. Het post- en pakketbedrijf liet in zijn kwartaalbericht het inmiddels bekende beeld van dalende postvolumes en gegroeide pakketbezorging zien. De omzet steeg, de winst viel lager uit. Financieel dienstverlener Intertrust won 0,1 procent. Het bedrijf wil voor 500 miljoen euro aan obligaties plaatsen.

Detacheerder DPA (min 3,3 procent) ging bij de kleinere fondsen omlaag. Door krapte op de arbeidsmarkt kampt het bedrijf met een snel oplopend tekort aan hoogopgeleide professionals. Dat belemmert verdere groei.

Siemens Healthineers

Medisch technologiebedrijf Siemens Healthineers won in Frankfurt 2,8 procent na cijfers. De voormalige Siemens-divisie die in maart een notering kreeg, was met name positief over het komende jaar. Branchegenoot Philips verloor in Amsterdam 0,1 procent.

De euro was 1,1399 dollar waard, tegen 1,1382 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 63,60 dollar. De prijs van Brentolie steeg 1 procent tot 73,64 dollar per vat.