*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Kleine uitslagen op Europese beurzen (2)

maandag 5 november 2018 17:44

N i e u w bericht, meer informatie

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten maandag aan het einde van de handelsdag een wisselend beeld met kleine uitslagen zien. De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk nagenoeg vlak. Beleggers verwerkten wat bedrijfsresultaten en keken verder met een schuin oog naar internationale politieke ontwikkelingen. Zo lijkt de hoop op een snelle handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China weggeëbd en werden Amerikaanse sancties tegen olieland Iran van kracht.

De AEX-index eindigde een fractie hoger op 521,94 punten. De MidKap daalde 1 procent tot 745,24 punten. De beurs in Frankfurt zakte 0,2 procent, Londen steeg juist 0,2 procent en Parijs sloot min of meer onveranderd.

In Amsterdam werd vooral gekeken naar cijfers van Vopak. Het tankopslagbedrijf was met afstand de sterkste stijger in de AEX-index met een winst van 5 procent. In de voorbije verslagperiode daalde zowel de omzet als de winst, maar de vooruitzichten van het bedrijf voor volgend jaar stemden beleggers tevreden.

Shell stond met een plus van 1,5 procent ook duidelijk bij de stijgers. Het olie- en gasconcern zag de olieprijzen oplopen na het ingaan van de hernieuwde sancties tegen Iran. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 63,51 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,7 procent tot 73,34 dollar per vat.

Heineken steeg 0,6 procent. De biergigant maakte bekend de aankoop van een minderheidsbelang in China Resources Beer te hebben afgerond.

PostNL zakte in de MidKap bijna 6 procent na cijfers. Het post- en pakketbedrijf liet in zijn kwartaalbericht het inmiddels bekende beeld van dalende postvolumes en gegroeide pakketbezorging zien. De omzet steeg, de winst viel lager uit.

Medisch technologiebedrijf Siemens Healthineers won in Frankfurt 2,9 procent na cijfers. De voormalige Siemens-divisie die in maart een notering kreeg, was met name positief over het komende jaar. Branchegenoot Philips verloor in Amsterdam 0,6 procent.

De euro was 1,1401 dollar waard, tegen 1,1382 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)