*

Nieuws Binnenland

Update: onverwachte winststijging ABN AMRO

woensdag 7 november 2018 09:42

Meer overige inkomsten uit aandelen en hedging.

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft over het derde kwartaal van 2018 onverwacht meer winst geboekt, vooral dankzij fors hogere overige inkomsten. Dit maakte de bank woensdag voorbeurs bekend.

De nettowinst steeg op jaarbasis met 8 procent, van 673 miljoen naar 725 miljoen euro, dankzij hogere rentebaten en een verdubbeling van overige inkomsten.

De nettowinst was 18 procent beter dan het nettoresultaat van 612 miljoen euro waar analisten vooraf gemiddeld op rekenden, meldde Morgan Stanley in een rapport.

De meevaller is echter vooral toe te schrijven aan betere resultaten uit aandelenbelangen en hedging, waardoor de overige inkomsten verdubbelden tot 277 miljoen euro. Als daar overheen wordt gekeken, dat was het resultaat nog altijd een slordige vijf procent beter dan verwacht, stelde Morgan Stanley-analist Bruce Hamilton. Dit zou dan vooral te danken zijn aan de lager dan verwachte kosten.

De netto rentebaten waren 4 procent hoger dan een jaar eerder, op 1,62 miljard euro, terwijl de fee-inkomsten grofweg een pas op de plaats maakten. Exclusief bijzondere posten waren de rentebaten echter lager door druk op de spaarrente, merkte de bank op. De rentemarge was met 163 basispunten nagenoeg gelijk aan het voorgaande kwartaal en 9 punten hoger dan een jaar eerder.

De kredietvoorzieningen stegen van slechts 5 miljoen euro een jaar eerder tot 106 miljoen euro. Analisten hadden gemiddeld 117 miljoen euro voorspeld. Over de eerste drie kwartalen bedragen de risicokosten nu 0,23 procent van het leningenboek en dit zal dit jaar naar verwachting onder het gemiddelde niveau van 25 tot 30 punten blijven, meldde topman Kees van Dijkhuizen.

De operationele kosten stegen op jaarbasis met 2 procent van 1,21 miljard naar 1,23 miljard euro, maar waren 3 procent lager dan in het tweede kwartaal, dankzij lagere overige inkomsten. Als percentage van de inkomsten zijn de kosten in de eerste drie kwartalen inmiddels gedaald tot 55,3 procent. Een jaar eerder was dat nog 57,3 procent.

Sommige analisten vinden het aandeel ABN AMRO vooral aantrekkelijk omdat de kosten nog relatief hoog zijn, en er daardoor meer ruimte is voor besparingen dan bijvoorbeeld bij ING, dat al sterker in de kosten heeft gesneden.

Meer geld naar dividendpot

De kernkapitaalratio steeg zoals verwacht op kwartaalbasis van 18,3 naar 18,6 procent. Omdat de bank hiermee boven zijn doelstelling uitkomt, werd over de eerste drie kwartalen niet meer 50 procent maar 60 procent van de winst opzij gezet voor het dividend. Analisten rekenden hier al op, stelde Morgan Stanley. Bij de jaarcijfers weten ze het pas zeker.

Nieuwe commissarissen

De bank melde woensdag ook dat twee leden plaats maken voor twee nieuwe kandidaten in de raad van commissarissen, om de bancaire expertise in dit bestuursorgaan te vergroten. Steven ten Have en Frederieke Leeflang maken plaats voor Anna Storåkers, die de retailbank bij Nordea heeft geleid, en Michiel Lap, voormalig zakenbankier bij Morgan Stanley en Goldman Sachs.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 07, 2018 03:42 ET (08:42 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.