*

Nieuws Binnenland

Update: Kendrion waarschuwt voor 2018

woensdag 7 november 2018 10:03

Minder winst en omzet in derde kwartaal.

(ABM FN-Dow Jones) Kendrion heeft in het derde kwartaal van 2018 de omzet en de winstgevendheid achteruit zien gaan en verlaagde de outlook voor heel 2018. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de specialist in elektromagneten.

De omzet van Kendrion daalde van 116,7 miljoen naar 107,1 miljoen euro, een daling van 8,1 procent. Kendrion is met zijn omzet voor tweederde afhankelijk van de automotivebranche. De omzet in dit segment daalde in het afgelopen kwartaal met 10,3 procent.

Het onderliggende operationele resultaat (EBITA) ging van 10,0 miljoen naar 7,7 miljoen euro, wat een daling van de bijhorende marge betekende van 8,6 naar 7,2 procent. Voor de eerste negen maanden van dit jaar lag de marge op 9,0 procent, een kleine stijging van 0,1 procent op jaarbasis.

De nettowinst daalde van 5,9 miljoen naar 4,6 miljoen euro, een afname met 22 procent.

ING ging vooraf uit van een omzet van 117,3 miljoen voor het derde kwartaal met een onderliggende EBITA van 11,5 miljoen en een bijbehorende marge van 7,5 procent.

CEO Joep van Beurden noemde het achterliggende kwartaal een moeilijk kwartaal vooral als gevolg van een verslechtering van de markt voor personenauto's.

"Maar het is geen trend, niets fundamenteels, maar consumenten zijn onzeker over Italiƫ en Brexit en bezorgd over een handelsoorlog. En dan spelen er nog nieuwe regels, gevat onder de noemer Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedures en staan de verkopen van diesels onder druk. We verwachten dat het vierde kwartaal ook nog een lastig kwartaal wordt, maar dan in 2019 het beeld normaliseert", aldus Van Beurden woensdag tegen ABM Financial News.

De CEO gaf woensdag aan dat de zichtbaarheid op korte termijn beperkt is. Hij richt zich met Kendrion dan ook vooral op de langere termijn. "We werken met contracten van vier jaar of soms meer. We zien heel veel kansen waar veel gebeurt: de elektrificatie, ook een langetermijnproces, veiligheid, comfort en het zelfstandig laten rijden van auto's", aldus Van Beurden.

Kedrion heeft per 1 januari zijn al in een eerder stadium ingezette vereenvoudigingstraject afgerond, waarmee ook de Automotive-tak is gestroomlijnd. "Daar zijn we nu bijna mee klaar. We blijven niettemin altijd kijken naar aanpassingsmogelijkheden in onze variabele kosten, wanneer die nodig zijn. Maar mocht 2019 nu geen verlichting brengen, dan gaan wij zeker geen vestigingen sluiten, juist vanwege onze langetermijncontracten. Er zit bij ons enorm veel in de pijnlijn", aldus de CEO.

Outlook

Kendrion verlaagde woensdag de verwachting van een EBITA-marge van 10 procent vanaf het einde van 2018 naar "meer dan 9 procent". Tevens wordt voor de omzet voor het gehele jaar verwacht dat deze licht onder het niveau van 2017 van 461,8 miljoen euro uitkomt, als gevolg van de tegenwind in de automotivesector.

De doelen voor de periode van 2019 tot en met 2023 bleven staan. In 2023 rekent de onderneming op een rendement op de investeringen, de ROI, van tenminste 20 procent met een EBITDA-marge van meer dan 15 procent.

De koers van het aandeel Kendrion noteerde woensdag op een groen Damrak 4,7 procent lager op 26,35 euro.

Update: om het commentaar van de CEO, meer informatie en de actuele koers te vermelden.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 07, 2018 04:03 ET (09:03 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.