*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Damrak vindt weg omhoog

woensdag 7 november 2018 11:19

Ahold Delhaize straalt na kwartaalcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag gedurende de ochtend verder gestegen. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,4 procent op 529,41 punten.

Vermogensbeheerder Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer merkte op dat de beurzen flink opliepen, geholpen door door een stijging van de Amerikaanse futures. Daarmee reageerden beleggers op de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten.

Hoewel de definitieve uitslag nog moet worden vastgesteld, wordt voorzien dat de Democraten een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden veroveren. De laatste peilingen wijzen op 219 zetels voor de Democraten tegen 193 zetels voor de Republikeinen.

Daarmee zouden de Democraten het regeringsbeleid kunnen beïnvloeden of dwarsbomen. "En dit is gunstig, want daarmee hebben de Democraten ook meer invloed op het Amerikaanse begrotingstekort", aldus Van de Groep. "Zo kan mogelijk worden voorkomen dat er nog meer geld in de economie wordt gepompt. De markten prijzen een oververhitting van de economie dan ook niet meer in."

Er wordt wel voorzien dat de Republikeinen de meerderheid behouden in de Senaat.

Van de Groep merkte op dat de beurzen in de periode na de tussentijdse verkiezingen in Amerika het vaak goed doen, nog los van de uitslag.

Volgens de vermogensbeheerder werd het sentiment in Nederland bovendien positief beïnvloed door "fantastische" cijfers van Ahold Delhaize en "goede" resultaten van ABN AMRO.

Op macro-economisch vlak bleef het woensdag rustig. Wel werd bekend dat de Duitse industrie in september meer heeft geproduceerd ten opzichte van een maand eerder. Verder maakten de detailhandelsverkopen in de eurozone in september een pas op de plaats.

De euro/dollar noteerde op 1,1494. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1417 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1416 op de borden.

De olieprijzen leverden met twee procent net als dinsdag veel waarde in. De vrijstellingen die de regering-Trump gaf aan acht kopers van Iraanse olie speelden de olieprijs niet in de kaart. Bovendien verhoogde de Energy Information Administration dinsdag haar verwachtingen voor de Amerikaanse olieproductie in 2018 en 2019, maar verlaagde haar outlook voor de olieprijzen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won Ahold Delhaize 6,8 procent, na publicatie van de kwartaalcijfers. Het supermarktconcern presteerde in het derde kwartaal van 2018 beter dan verwacht. NIBC sprak van "uitstekende" omzet- en EBIT-cijfers. Daarbij werd de onderneming positiever over de vrije kasstroom. "Hoewel dit vooral te danken is aan lagere investeringen", benadrukte ING.

Ook de cijfers van ABN AMRO werden beloond met een bescheiden koerswinst van 0,8 procent. De bank heeft over het derde kwartaal van 2018 meer winst geboekt. De nettowinst steeg op jaarbasis van 673 miljoen naar 725 miljoen euro. ABN AMRO liet bovendien weten extra geld opzij te hebben om meer dividend uit te kunnen keren dit jaar. Volgens Morgan Stanley werden de verwachtingen overtroffen, met een fors hoger dan verwachte winst, maar na correctie voor winst uit private equity en hedging zijn het vooral de licht lagere kosten die meevallen.

Gemalto, waar een overnamebod op ligt, maakte een pas op de plaats en ASR Nederland hield met een plus van 0,3 procent de winsten beperkt.

In de AMX won IMCD 1,8 procent. Het bedrijf zag in de eerste negen maanden van dit jaar de resultaten aantrekken. CEO Piet van der Slikke merkte op dat alle regio's bijdroegen aan een "robuuste" groei en dat IMCD in Noord-Amerika profiteerde van de recente overnames die het bedrijf deed. ING stelde dat IMCD in het derde kwartaal nog beter presteerde dan in het al sterke tweede kwartaal.

Verder steeg Takeaway.com met 1,4 procent. Concurrent Delivery Hero verhoogde vanochtend de omzetverwachting voor dit jaar, nadat de omzet en het aantal orders in het afgelopen kwartaal flink stegen.

Intertrust gaf 1,3 procent aan waarde prijs en ook PostNL kon met een min van 0,3 procent niet in het groen komen.

Onder de kleinere fondsen won Alfen 3,6 procent, gevolgd door Heijmans met een plus van 1,6 procent. Kendrion verloor maar liefst 6,0 procent. De specialist in elektromagneten boekte in het afgelopen kwartaal minder omzet en winst en verlaagde de outlook voor heel 2018. NIBC sprak van zwakker dan voorziene resultaten.

Het lokaal genoteerde Ctac verloor 6,7 procent. De kwartaalcijfers van het bedrijf vielen niet in de smaak. Esperite, dat een nieuw patent aankondigde, won 13,3 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 07, 2018 05:19 ET (10:19 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.