*

Nieuws Binnenland

Skype helpt kosten ABN AMRO omlaag

woensdag 7 november 2018 12:34

Ook minder managers door autonoom werken.

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft in het derde kwartaal van dit jaar veel banen weten te schrappen bij zijn retailbank, die minder managers nodig heeft door te werken in autonome teams en ook efficiƫnter wordt door hypotheekadvies te geven via een online videodienst. Dat zei de bank woensdag in een toelichting op de kwartaalcijfers.

"Mensen waarderen het dat ze hypotheekadvies via Skype kunnen krijgen", zei CEO Kees van Dijkhuizen in een telefonische toelichting aan journalisten. Door vanachter het beeldscherm te werken wordt veel reistijd vermeden.

Ook schrapt de bank managementlagen, waardoor er minder managers overblijven.

De bank wil in de toekomst meer gebruik maken van beschikbare data over klanten om meer producten te verkopen, meldde de topman in het kader van een kleine strategie-update.

In drie maanden verdwenen er bijna 500 voltijdbanen bij de bank. Behalve door de nieuwe werkwijze bij de retailbank kwam dit ook doordat de private bank in Luxemburg werd verkocht. De banenreductie in het derde kwartaal droeg bij aan een sterke verbetering van de kostendruk in het kwartaal, van 57 naar 53 procent van de inkomsten.

Sinds eind vorig jaar verdwenen er al 1.200 van bijna 20.000 banen bij ABN AMRO. Wel steeg het aantal externe werkkrachten. De bank maakte zijn arbeid flexibeler. Er werden onder andere tijdelijk extra krachten ingehuurd voor het mkb-derivatendossier en andere regelgevingskwesties.

Publiek-privaat

Op vragen naar de schikking die sectorgenoot ING trof omdat de bank onvoldoende controle uitoefende op witwasactiviteiten, zei Van Dijkhuizen dat ABN AMRO enorm veel heeft geĆÆnvesteerd in compliance. "We hebben momenteel 1.000 collega's die werken op zulke dossiers." De topman zei sterk te geloven in publiek-private samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld het tegengaan van witwassen. Ondanks de ruime allocatie van personeel kan de bank niet garanderen dat alles altijd goed gaat, tekende de topman daarbij aan.

In het mkb-derivatendossier moet ABN AMRO net als andere Nederlandse banken mkb-klanten compenseren die ongevraagd meer risico op hun bord kregen door complexe renteswaps. Dit zal in het eerste kwartaal afgerond zijn en geen extra kostenposten meer opleveren, zei Van Dijkhuizen.

Meer consumentenkrediet

ABN AMRO zag in het kwartaal het consumentenkrediet weer wat stijgen, met 200 miljoen euro tot 12,5 miljard euro. Dat is volgens de bank goed nieuws, omdat dit soort krediet al jaren aan het dalen was, terwijl ABN AMRO het juist wil laten groeien.

In de hypotheekmarkt gaf de bank wat terrein prijs, omdat veel klanten bij de huidige lage hypotheekrente kiezen voor langere looptijden die minder aantrekkelijk zijn voor ABN AMRO.

Bij de zakenbank groeide het leningenboek nog wel, met een toename van 1,5 miljard euro of 4 procent sinds het begin van het jaar, zei Van Dijkhuizen. De bank wil de volatiele financiering van handel en van de olie- en transportsector transport geleidelijk laten afnemen.

Margedruk

ABN AMRO verwacht dat de rentemarge in het vierde kwartaal licht zal dalen en ook daarna een dalende trend laat zien, door de druk op de spaarrente. Hierover volgen meer uitspraken bij de beleggersdag van volgende week vrijdag, beloofde Van Dijkhuizen.

Nieuw Basel-slot nog niet gekraakt

Enige verwarring was er bij analisten over het feit dat de kapitaalbuffer onder de huidige Basel 3-regels in het derde kwartaal verbeterde, terwijl de buffer op basis van de verwachte toekomstige Basel 4-eisen niet wijzigde. Dit kwam omdat de bank kon sleutelen aan de uitkomsten van de complexe modellen voor het vereiste kapitaal die zijn toegestaan in het Basel 3-kader, zei chief financial officer Clifford Abrahams. Onder het versimpelde systeem van Basel 4 hebben deze aanpassingen echter geen effect.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 07, 2018 06:34 ET (11:34 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.