*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Damrak in het rood

vrijdag 9 november 2018 11:07

Geen grote uitschieters.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdag gedurende de ochtend lager. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,3 procent tot 527,05 punten.

"Het is enorm stil op de beurzen", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. Schutte zag vooral aandelen gerelateerd aan basismaterialen onder druk staan na een winstwaarschuwing van ThyssenKrupp, waaronder staalreus ArcelorMittal en Aperam, terwijl verzekeraars juist wel op bijval van beleggers konden rekenen. "Bovendien doen defensieve aandelen het weer wat beter", aldus Schutte, wijzend op onder meer de koerswinst van Wolters Kluwer.

"De onzekerheid rond de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen is weg, maar er blijft nog genoeg over om zorgen over te maken", zo stelde de beleggingsadviseur. Schutte wees daarbij op ontwikkelingen rond de Brexit en de relatie tussen Italiƫ en Europa. Het land moet aankomende dinsdag een nieuw voorstel voor de begroting doen.

Op macro-economisch vlak waren er wat cijfers over de industriƫle productie in onder meer Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse industrie produceerde in september bijna drie procent meer, terwijl de productie in Frankrijk juist met 1,8 procent daalde op maandbasis. De Britse economie groeide onverwacht met 0,6 procent in het derde kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder.

De euro/dollar noteerde op 1,1337 Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1364 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1420 op de borden. De olieprijzen daalden tot 1,5 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was staalconcern ArcelorMittal de grootste daler met 2,5 procent. Donderdag nabeurs kwam sectorgenoot ThyssenKrupp met een winstwaarschuwing, onder meer vanwege een onderzoek naar verboden prijsafspraken. Ook de zwaargewichten ING Groep en Royal Dutch Shell stonden met verliezen van 1,7 tot 0,9 procent onder druk. ASR Nederland en RELX wonnen daarentegen ongeveer 1,2 procent. Sinds de kwartaalcijfers op woensdag heeft Ahold de wind in de zeilen op het Damrak. Het aandeel won 1,2 procent.

In de AMX was roestvaststaalconcern Aperam met 6,2 procent de grootste daler. Ook BAM groep stond met een verlies van 2,7 procent onder druk, in de nasleep van een negatief ontvangen kwartaalrapportage van donderdag. Meevallende cijfers werden door beleggers afgewogen tegen een non-cash afwaardering van 23 miljoen euro op Nederlandse buitenstedelijke vastgoedposities. Ook Adyen was een opvallende daler met 3,3 procent.

Boskalis verloor 1,8 procent. De maritieme dienstverlener behaalde in het derde kwartaal meer omzet en winst en herhaalde de outlook voor heel 2018.

Eurocommercial Properties won daarentegen 0,1 procent. Het vastgoedfonds zag in het eerste kwartaal van het lopende gebroken boekjaar het direct resultaat fractioneel dalen, maar de huurinkomsten stijgen. Vooral de verkoop van het kleine Franse winkelcentrum Allee de Cormeilles gaf een positief signaal af, aldus ING.

Onder de kleinere aandelen won Wessanen 2,3 procent en Esperite 11,9 procent nu de jaarcijfers 2017 voor 17 november worden gepresenteerd. Heijmans verloor 1,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 09, 2018 05:07 ET (10:07 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.