*

Nieuws Binnenland

Damrak hoger gesloten

vrijdag 9 november 2018 17:53

Rentebesluit Fed drukt op sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is vrijdag licht hoger gesloten. De AEX index steeg 0,2 procent tot 529,55 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,9 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,2 procent.

De Europese beurzen konden vrijdag reageren op het rentebesluit van de Federal Reserve van donderdagavond. Conform de verwachting handhaafde het beleidscomité van de centrale bank zijn belangrijkste rentetarief, de federal funds rate, op 2,00 tot 2,25 procent. Het besluit was unaniem.

In de begeleidende verklaring zei het FOMC te constateren dat sinds de laatste beleidsvergadering in september de arbeidsmarkt is blijven groeien en dat de economische activiteit sterk is gestegen.

"De stijging van het het aantal banen is de afgelopen maanden gemiddeld hoog en het werkloosheidspercentage is gedaald. De bestedingen van huishoudens zijn sterk blijven groeien, terwijl de groei in bedrijfsinvesteringen licht is vertraagd ten opzichte van de sterke groei eerder dit jaar", aldus het beleidscomité.

"Opvallend was dat de Fed niks zei over de recente marktturbulentie. De daling van oktober werd ingezet nadat de rentes in de VS steeds verder opliepen", aldus analisten van online broker Lynx. "De Amerikaanse tweejaars rente bereikte gisteren de 2,96 procent, het hoogste niveau sinds 2008. Ook de tienjaars rente staat wederom vlak bij het niveau van 3,22 procent dat we begin oktober zagen", voegde Lynx toe.

Uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse industrie in september op jaarbasis 2,9 procent meer produceerde. Op maandbasis steeg de productie met 0,7 procent. In Frankrijk liep de productie juist terug, met 1,8 procent op jaarbasis. Dat was veel meer dan de daling met 0,4 procent die vooraf werd voorzien.

De Britse industrie produceerde 0,8 procent meer, terwijl een pas op de plaats werd verwacht. De Britse economie als geheel verraste ook. Deze liet in het derde kwartaal in eerste lezing onverwacht een groei zien. De economie groeide op kwartaalbasis met 0,6 procent, terwijl een krimp van 0,4 procent was verwacht.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de producentenprijzen in oktober op maandbasis zijn gestegen, het consumentenvertrouwen in november licht is gedaald, terwijl de Amerikaanse groothandelsvoorraden in september juist toenamen.

Olie noteerde vrijdag tot 1,5 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1341. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1344 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1364 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Wolters Kluwer met een winst van 2,5 procent, gevolgd door Ahold Delhaize en ASR Nederland met winsten van respectievelijk 2,2 procent en 2,4 procent. Deze week was Ahold Delhaize na goed ontvangen kwartaalcijfers de sterkhouder van de AEX.

Altice Europe was met een verlies van 3,6 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

ArcelorMittal daalde 2,4 procent. Donderdag nabeurs kwam sectorgenoot ThyssenKrupp met een winstwaarschuwing, onder meer vanwege een onderzoek naar verboden prijsafspraken. Daarentegen besloot UBS om ArcelorMittal van de verkooplijst te halen. Het aandeel daalde sinds begin juni dit jaar met meer dan 25 procent. Volgens analist Carsten Riek is de verhouding tussen rendement en risico inmiddels beter in balans.

Signify daalde 2,5 procent en DSM leverde 0,8 procent in.

In de AMX was roestvaststaalconcern Aperam met 7,6 procent de grootste daler. Bank of America verlaagde volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten het advies naar Underperform en het koersdoel ging daarbij van 48,00 naar 30,00 euro.

Ook BAM groep stond met een verlies van 0,9 procent onder druk, in de nasleep van een negatief ontvangen kwartaalrapportage van donderdag. Meevallende cijfers werden door beleggers afgewogen tegen een non-cash afwaardering van 23 miljoen euro op Nederlandse buitenstedelijke vastgoedposities. Ook Adyen was een opvallende daler met een verlies van 2,7 procent.

Boskalis verloor 1,2 procent. De maritieme dienstverlener behaalde in het derde kwartaal meer omzet en winst en herhaalde de outlook voor heel 2018, zo bleek voorbeurs. Analist Corne van Zeijl van Actiam zei voor de camera van ABM Financial News blij te zijn dat CEO Peter Berdowski nog eens vier jaar aan het roer wil staan bij Boskalis.

Eurocommercial Properties verloor 0,2 procent. Het vastgoedfonds zag in het eerste kwartaal van het lopende gebroken boekjaar het direct resultaat fractioneel dalen, maar de huurinkomsten stijgen. Vooral de verkoop van het kleine Franse winkelcentrum Allee de Cormeilles gaf een positief signaal af, aldus ING.

Flow Traders voerde de AMX aan met een winst van 1,9 procent. Air France-KLM was met een winst van 1,7 procent een goede tweede. Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 7,6 miljoen passagiers, een stijging van 1,9 procent op jaarbasis.

Onder de kleinere aandelen won B&S Group 5,1 procent. Alfen steeg 1,6 procent, terwijl Nedap 1,32 procent steeg. Heijmans bungelde met een verlies van 2,9 procent onderaan.

Lokaal steeg Esperite 6,3 procent nu de jaarcijfers 2017 voor 17 november worden gepresenteerd. Het jaarrapport is "bijna af", klonk het. Eerder maakte het stamcelbedrijf melding van technische problemen rond de publicatie van het jaarverslag

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,8 procent lager op 2.783,44 punten. De Dow Jones index daalde 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 09, 2018 11:53 ET (16:53 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.