*

Nieuws Binnenland

Weekwinst voor AEX

vrijdag 9 november 2018 20:07

Tussentijdse Amerikaanse verkiezingen achter de rug.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag 0,2 procent hoger gesloten op 529,55 punten, hetgeen op weekbasis een winst betekende van 1,5 procent.

De Amerikaanse 'midterm' verkiezingen zijn achter de rug en een ruime meerderheid van de bedrijven heeft zijn resultaten over het derde kwartaal gerapporteerd. Beleggers waren tevreden over de uitslag van de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. De Democraten krijgen nu een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, terwijl de Republikeinen de baas blijven in de Senaat. "Er zijn bij de verkiezingen geen gekke dingen gebeurd. Het was conform verwachting", concludeerde ook beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij.

De Federal Reserve liet afgelopen week weten de rente onveranderd te laten in de bandbreedte tussen 2 en 2,25 procent. De bank maakte wel duidelijk dat het op zijn pad van geleidelijke renteverhogingen blijft, wat er vermoedelijk op neerkomt dat de rente in december weer zal worden verhoogd, en enkele malen in 2019. Verder gaf de Fed aan dat het investeringstempo was afgenomen ten opzichte van de eerste helft van 2018.

Ondertussen duurt de strijd tussen Brussel en de Italiaanse regering over het overheidsbudget van het Zuid-Europese land voort. Vitor Constancio, een voormalig directielid van de Europese Centrale Bank, de ECB, heeft geventileerd dat hij denkt dat de financiële markten een doorslaggevende rol zullen innemen in het verloop van de Italiaanse kwestie. "Wij denken overigens niet dat Italië Europa en de euro in een crisis zal storten", aldus investmentmanager Friso Rengers van ING. "Wel zal het probleem niet vanzelf overwaaien en ik vermoed dat de oplossing gepaard zal gaan met een compromis en mogelijk zelfs een aanzet tot nieuwe regels voor staatsbudgetten binnen de Europese Unie."

Verder blijft de Brexit-kwestie boven de markt hangen, aldus Rengers. "Het laatste nieuws daar is dat het nog steeds niet duidelijk is of en wanneer de brexit-deal gesloten zal worden. Eén van de hete hangijzers is Noord-Ierland."

"Al met al zijn er volop uitdagingen, maar ziet het er zeker niet kansloos uit", aldus Rengers. "Veel kwesties hebben een gerede kans op oplossing, de rente en inflatie vormen in absolute zin geen obstakel en de algehele politieke tendens is gericht op groei en oplossingen", concludeert Rengers.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag rond 1,330, nadat er aan het begin van de week nog een stand van 1,1392 op de borden stond. De euro verzwakte iets, nadat Italië en de Federal Reserve afzonderlijk van elkaar hun invloed lieten gelden.

De olieprijzen daalden tot 4,2 procent, mede vanwege de zorgen over de stijgende Amerikaanse voorraden en het mondiale overaanbod. Ook de vrijstellingen die de regering-Trump gaf aan acht kopers van Iraanse olie vielen niet in de smaak.

Volgende week

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers volgende week inzicht in onder meer groeicijfers uit Japan, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland. Vanuit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten komen bovendien inflatiedata naar buiten.

Verder openen volgende week onder meer VolkerWessels, SBM Offshore en NN Group de boeken over de afgelopen verslagperiode. Mogelijk zal een ex-dividendnotering van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell donderdag invloed hebben op de koersvorming van de AEX.

Stijgers en dalers

Rengers van ING merkte op dat veel aandelen inmiddels de weg omhoog hebben teruggevonden, maar dat de correctie die begin oktober werd ingezet nog niet is goedgemaakt.

Het volatiele Altice Europe won afgelopen week 4,2 procent, terwijl Ahold Delhaize 11,1 procent won, na publicatie van de kwartaalcijfers. Het supermarktconcern presteerde in het derde kwartaal van 2018 beter dan verwacht. NIBC sprak van "uitstekende" omzet- en EBIT-cijfers. Daarbij werd de onderneming positiever over de vrije kasstroom. "Hoewel dit vooral te danken is aan lagere investeringen", benadrukte ING. Analisten van Société Générale denken dat de consensus voor Ahold Delhaize met 1 tot 2 procent zal worden verhoogd.

Vopak steeg 1,5 procent. De cijfers van het tankopslagbedrijf waren volgens ABN AMRO dan ook beter dan verwacht. De bank merkte daarbij op dat de resultaten met circa 3,8 miljoen euro werden gedrukt door de opstartkosten voor nieuwe LNG-projecten.

Aalberts Industries verloor 2,8 procent op weekbasis.

In de Midcap was het Air France-KLM dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 5,4 procent, gevolgd door Takeaway.com met 2,6 procent. De luchtvaartmaatschappij vervoerde meer passagiers in oktober.

ASM International verloor 7,6 procent, maar vorige week kwam er na een goed ontvangen kwartaalbericht nog meer dan 14 procent bij. De kwartaalcijfers van PostNL werden in tegenstelling tot die van Vopak niet met gejuich ontvangen. Het aandeel daalde 9,4 procent. De behaalde resultaten waren beter dan verwacht, maar dat het postbedrijf de outlook niet verhoogde, was volgens Berenberg een tegenvaller. Zorgen over het dividend heeft de zakenbank niet.

Eurocommercial Properties verloor op weekbasis 6,3 procent, nadat het aandeel 2,15 euro per aandeel ex-dividend noteerde. Kwartaalcijfers van het vastgoedfonds werden wel positief ontvangen.

Onder de kleinere aandelen won Alfen 5,00 procent. De koersstijging is te volgens ABN AMRO te danken aan speculaties rond een mogelijke overname van de laadpalenfabrikant door een andere partij. Merger Market meldde dat grootaandeelhouder Infestos zijn aandelen gaat verkopen, nadat de lock-up periode van 180 dagen op 21 december afloopt. Basic-Fit werd 2,3 procent minder waard.

Kendrion gaf 15,6 procent aan beurswaarde prijs. De specialist in elektromagneten boekte in het afgelopen kwartaal minder omzet en winst en verlaagde de outlook voor heel 2018. NIBC sprak van zwakker dan voorziene resultaten en ING haalde het aandeel zelfs van de kooplijst.

Sif verloor met 7,5 procent eveneens flink wat beurswaarde. De funderingsspecialist zag in het derde kwartaal van 2018 de productie verder dalen, mede door vertraagde aanvoer van staal en extreem lage waterstanden, en rekent dit jaar op een iets lagere productie dan aanvankelijk gemeld. Volgens ING waren de resultaten zwakker dan verwacht.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 09, 2018 14:07 ET (19:07 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.