*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: strategische update Fugro valt in de smaak op rood Damrak

woensdag 14 november 2018 11:31

Adyen geeft juist negen procent prijs.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdag gedurende de ochtend lager. Even na elf uur verloor de AEX index 0,6 procent op 526,24 punten.

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer sprak van een "hele slechte" start van de handelsdag, waarbij er vrees is voor een vertraging van de mondiale economie.

De Japanse economie liet vanochtend een krimp zien in het derde kwartaal met 1,2 procent op jaarbasis, terwijl de Duitse economie op kwartaalbasis met 0,2 procent kromp. Op jaarbasis was er wel sprake van groei. Bovendien vlakte de groei van de Nederlandse economie af, conform het bredere beeld in Europa. Het bruto binnenlands product van de eurozone steeg namelijk op kwartaalbasis met 0,2 procent. In het tweede kwartaal was er nog sprake van een groei van 0,4 procent.

"In de afgelopen maanden bleek het beeld te verzwakken in Europa en de vraag is of dit aanhoudt en wat dit gaat betekenen voor de bedrijfscijfers", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. "Hoe dan ook, het is geen goed teken", aldus Nijkamp van Fintessa, die vooral bij de Duitse economie sprak van een "forse" daling.

ING denkt dat de Duitse auto-industrie de komende maanden wat zal herstellen en lagere energieprijzen zullen de particuliere consumptie goed doen, volgens econoom Carsten Brzeski. "Maar een zwakke export, ondanks een lage wisselkoers voor de euro, suggereert dat de handelsspanningen en zwakte in de opkomende markten kunnen blijven drukken op de groeiprestaties van Duitsland."

Nog altijd zijn de vooruitzichten voor Duitsland goed, meent Brzeski, maar er worden wel wat scheurtjes zichtbaar.

De olieprijzen stegen met 0,7 procent, nadat deze op dinsdag nog zeven procent inleverden. "Vanaf de top, daalden de olieprijzen al met een kwart", zo merkte Nijkamp op. Ook dit zal een impact hebben op de economie, aldus de vermogensbeheerder, en ook op het beurssentiment. Als reden voor de daling van de olieprijs, noemde Nijkamp onder meer de boycot op Iran, die vooralsnog niet heeft geleid tot een lagere olieproductie. "Bovendien is er gewoonweg minder vraag", aldus de vermogensbeheerder.

"De olieprijs zou veel lager moeten zijn op basis van het aanbod", twitterde Trump recent nog. Hij vroeg maandag oliekartel OPEC en dienst belangrijkste lid Saoedi-Arabiƫ om de productie niet te verlagen. Vanochtend in de Aziatische handel zakten de olieprijzen verder weg met nog eens 0,7 procent.

Verder kijkt de markt uit naar de bijeenkomst van de Britse regering morgen, als een conceptversie van de Brexit-deal wordt besproken. Nu Brussel en Londen op dezelfde golflengte zitten, lijkt een akkoord haalbaar, hoewel premier Theresa May nog een flinke kluif krijgt om het akkoord in eigen land goedgekeurd te krijgen.

De euro/dollar noteerde op 1,1270. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1284 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1282 op de borden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen verloor Aegon met 1,9 procent het meest aan beurswaarde. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell daalde met 1,2 procent. De flink lagere olieprijs speelt de Brits-Nederlandse oliereus niet in de kaart. Ook ArcelorMittal daalde aanzienlijk met 1,6 procent.

Gemalto, waar een bod op ligt, maakte een pas op de plaats, terwijl AkzoNobel zelfs een plusje liet zien van 0,6 procent.

Verder wees handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten nog op een adviesverlaging voor Ahold Delhaize. Bank of America ruilde een koopaanbeveling in voor een Neutraal advies. Het koersdoel werd wel met 2 euro verhoogd naar 24,00 euro. Het aandeel verloor 1,1 procent op 22,88 euro.

In de Midkap was het Fugro dat op bijval kon rekenen met een plus van 1,5 procent na een strategie-update. Fugro voorziet voor de periode 2021 tot en met 2023 een omzet van 2 miljard tot 2,5 miljard euro. Voor deze periode streeft de bodemonderzoeker verder naar een winstgevendheid van investeringen van 10 tot 15 procent, een EBIT-marge van 8 tot 12 procent en een vrije kasstroom van 4 tot 7 procent van de omzet. Een prioriteit is het realiseren van een autonome groei in combinatie met schuldafbouw. ING en NIBC noemden de update van de bodemonderzoeker niet heel verrassend, al was er volgens NIBC misschien op iets meer gerekend.

Adyen gaf maar liefst 9,0 procent prijs, terwijl Sligro Food Group 2,4 procent daalde. Bryan Garnier bevestigde tegenover ABM Financial News dat MSCI het aandeel Adyen niet opneemt in zijn indexen, omdat het aandeel een te lage free float heeft. Volgens Van der Pol van Mijn-Effecten was hier in de markt wellicht wel op gerekend.

Onder de kleinere fondsen steeg KasBank 0,6 procent, terwijl B&S Group 6,2 procent verloor. Het lokaal genoteerde Stern Groep daalde met 3,1 procent na publicatie van de resultaten. Het autobedrijf boekte in de eerste negen maanden van het jaar een fractioneel hogere omzet, maar het resultaat na belastingen liep terug.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 14, 2018 05:31 ET (10:31 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.