*

Nieuws Binnenland

Update: lagere claims helpen NN Group

donderdag 15 november 2018 09:26

Solvabiliteit stijgt.

(ABM FN-Dow Jones) NN Group heeft in het derde kwartaal van 2018 meer winst geboekt, geholpen door lagere claims, terwijl de solvabiliteit verder steeg. Dat maakte de verzekeraar donderdag voorbeurs bekend.

De nettowinst steeg met ruim 7 procent tot 788 miljoen euro, dankzij het betere operationele resultaat en desinvesteringen in Korea.

Het operationeel resultaat steeg eveneens met meer dan 7 procent, van 431 miljoen tot 463 miljoen euro, door lagere claims bij de Nederlandse schade- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, hogere dividenden bij het Nederlandse levenbedrijf en lagere kosten, meldde NN.

Analisten rekenden vooraf gemiddeld op een daling van het operationeel resultaat tot 413 miljoen euro.

Het resultaat van de Nederlandse niet-levensverzekeringen verbeterde van nagenoeg nihil een jaar eerder tot 46 miljoen euro. Bij de Europese en Japanse verzekeringenbedrijven en bij de vermogensbeheerder daalde het resultaat met in totaal zo'n 30 miljoen euro, terwijl de Nederlandse levensverzekeraar zo'n 20 miljoen euro meer verdiende, dankzij de hogere dividenden.

De gecombineerde ratio van kosten en claims bij het Nederlandse niet-Leven-bedrijf daalde naar 97,1 procent van de inkomsten. Een jaar eerder was dit nog een tegenvallend percentage van 102,5 procent.

"De niet-leven-resultaten hebben de afgelopen kwartalen geleidelijk verbetering laten zien en profiteerden in het derde kwartaal van lagere claims", stelde CEO Lard Friese, die erop wees dat de claims volatiel van aard zijn.

De verkoop van nieuwe levensverzekeringen daalde met ruim 14 procent in Nederland en Japan, en door de koersdaling van de Turkse lira. In Nederland werden fors minder collectieve pensioencontracten gesloten dan een jaar eerder. In Japan staat de verkoop onder druk door toegenomen concurrentie.

De kostenbesparingen door de fusie met Delta Lloyd stegen met 33 miljoen euro tot 269 miljoen euro, meldde de verzekeraar. Het bedrijf komt daarmee weer een stap dichterbij de doelstelling van 400 miljoen euro aan besparingen per eind 2020.

NN Group boekte in het kwartaal 432 miljoen euro winst op de verkoop van staatsobligaties. Dit is iets meer dan een jaar eerder en onderdeel van van een normaal proces van herinvesteringen, zei chief financial officer Delfin Rueda. Ook kwam er 56 miljoen euro binnen door de verkoop van een indirect belang in ING Life Korea, een voormalig dochterbedrijf.

Het eigen vermogen daalde met 0,6 miljard euro tot 23,0 miljard euro. Dit hing samen met de hogere lange rente en de boekwinst op verkochte staatsleningen.

De solvabiliteit steeg van 226 procent eind juni naar 239 procent ultimo september. Dit is hoger dan de 230 procent die door analisten was voorspeld. Dit was mede te danken aan een positieve impact van de financiƫle markten.

Analist Cor Kluis van ABN AMRO stelde dat de solvabiliteit onder andere meeviel door de hogere risico-opslag op obligaties, de hogere rente en omdat vastgoed en aandelen meer waard werd.

In het vierde kwartaal zal de solvabiliteit volgens ABN AMRO met zo'n tien procentpunt dalen door de verlaging van de vennootschapsbelasting in Nederland, waardoor een korting op het vereiste vermogen afneemt. Dit kan NN Group naar verwachting grotendeels opvangen door de overgang van Delta Lloyd naar een gunstiger rekenmodel, denkt Kluis.

De analist noemde het operationeel resultaat van NN in lijn met de verwachtingen.

De kas van NN Group dikte aan van 1,80 miljard euro tot 1,90 miljard euro. Er werd 338 miljoen aan dividend doorgesluisd naar de holding door de dochterbedrijven van de verzekeraar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 15, 2018 03:26 ET (08:26 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.