*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: aftreden Britse ministers zet Damrak lager

donderdag 15 november 2018 11:38

Dividend Shell drukt ook op koersvorming.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde donderdag lager, na het aftreden van enkele Britse ministers.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell drukte op ook op de AEX vanwege een ex-dividend notering van ruim anderhalf procent. De AEX-index verloor rond half twaalf 0,2 procent op 526,01 punten.

Woensdagavond maakte de Britse premier Theresa May bekend dat haar kabinet het principeakkoord dat dinsdag werd gesloten met de Europese Unie steunt. Het is nu aan het Britse parlement om te beslissen of het kiest voor dit akkoord of voor geen akkoord en het risico neemt dat "er helemaal geen Brexit zal zijn", zei May. Een tegenvaller voor May was dat Brexit-minister Dominic Raab vanmorgen aftrad. Hij keert zich tegen het conceptakkoord dat is gesloten, omdat dit niet verenigbaar zou zijn met de beloften aan de Britse bevolking. Ook zijn collega Esther McVey van Werk en Pensioenen stapte donderdagochtend op.

"De situatie leek woensdagochtend nog heel rooskleurig rond het Brexit-akkoord, maar nu stappen twee Britse bewindslieden op, onder wie de Brexit-minister Raab", zei handelaar Ramon Hörchner van ABN AMRO. "Dat zet vandaag de Amsterdamse beurs onder druk. De hoera-stemming van woensdag is verdwenen. De beurs vraagt zich nu af wat de impact van het opstappen van Raab en McVey op het Brexit-akkoord zal hebben", aldus Hörchner.

"Met een kabinet dat woensdag uiteindelijk akkoord ging met het Brexitvoorstel is het vertrek van Raab een grote tegenvaller voor de Britse premier May", reageerde ook valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxobank. "De markt reageerde direct, ofschoon ik de daling van het Britse pond nog mee vind vallen, maar het wordt voor May een zeer lastig verhaal", aldus Jongbloed.

De Amerikaanse beurzen doken woensdag opnieuw omlaag, met meer verliezen voor Apple, na een volatiel handelsverloop. Vanmiddag worden in de VS cijfers over activiteitenindex van de Fed van Philadelphia, de detailhandelsverkopen, de bedrijfsvoorraden en de wekelijkse olievoorraden bekendgemaakt.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse werkloosheid in oktober een pas op de plaats heeft gemaakt. Net als in september kwam de werkloosheid afgelopen maand uit op 3,7 procent.

Het handelsoverschot van de eurozone daalde in september, nadat de import steeg en de export terugliep. Het handelsoverschot daalde van 25,3 miljard euro een jaar eerder tot 13,1 miljard afgelopen september. De export daalde met 1,0 procent op jaarbasis, terwijl de import met 6,4 procent toenam.

De Britse detailhandelsverkopen namen, gemeten in volumes, afgelopen maand af met 0,5 procent ten opzichte van de maand ervoor. Economen rekenden vooraf juist op een stijging op maandbasis van 0,4 procent

Het muntpaar euro/dollar zakte vanochtend naar 1,1282. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1334. De euro noteerde donderdagochtend 1,4 procent hoger op 0,8826 Britse pond.

Stijgers en dalers

NN Group was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van 1,8 procent. De nettowinst van de verzekeraar steeg in het derde kwartaal van 2018 met 7 procent tot 788 miljoen euro, dankzij een beter operationele resultaat en desinvesteringen in Korea. De resultaten van NN Group over het derde kwartaal waren min of meer conform de verwachting, als je bijzondere posten zoals private equity winsten en speciale dividenden in Nederland eruit laat, zo meenden analisten van ING.

ASR verloor 0,3 procent op 40,12, ondanks dat UBS het koersdoel verhoogde van 35,00 euro naar 38,00 euro. Het Neutraal advies werd gehandhaafd.

Philips stond praktisch onveranderd op 33,33 euro. UBS verlaagde het koersdoel voor het fonds van 42,00 naar 39,00 euro, terwijl het koopadvies intact bleef.

Shell verloor 1,4 procent en ING 1,6 procent.

In de Midkap was Air-France-KLM koploper met een winst van 1,4 procent. Kepler Cheuvreux gaf een koopaanbeveling af met een koersdoel van 13,70 euro.

SBM Offshore steeg 1 procent. De oliedienstverlener boekte in de eerste negen maanden van 2018 een fractioneel lagere omzet ten opzichte van het voorgaande boekjaar, maar liet zich iets positiever uit over de winstontwikkeling voor het hele boekjaar. "SBM blijft positief over de vooruitzichten, wat wijst op een versnelling van het marktherstel", concludeerde analist Lilian Starke van Morgan Stanley.

BAM moest daarentegen 3 procent achteruit. Sectorgenoot VolkerWessels boekte in die eerste negen maanden van 2018 meer omzet, maar temperde de winstverwachtingen voor heel dit jaar iets, enerzijds door een extra provisie voor het project Zeesluis IJmuiden en anderzijds vanwege het besluit om niet langer grote infra-projecten meer te doen, zo stelde analist Tijs Hollestelle van ING. Het aandeel verloor 7,2 procent.

Bij de kleinere fondsen verloor ook Accell 0,2 procent. Pon Holdings verhoogde woensdag het belang in de fietsenmaker Accell Group verder naar 11,6 procent. Pon kocht woensdag 913.179 aandelen in de publieke handel voor 19,00 euro per stuk.

Alfen zat daarentegen in de lift met een winst van 1,6 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 15, 2018 05:38 ET (10:38 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.