*

Nieuws Binnenland

AEX flink lager gesloten

donderdag 15 november 2018 17:48

Markt kijkt naar Brexit-ontwikkelingen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs zakte donderdag gedurende de handelsdag verder weg en de AEX sloot uiteindelijk 0,4 procent lager op 524,89 punten.

"De Brexit-perikelen en de daaropvolgende bewegingen in valuta's en de obligatiemarkten bepaalden vandaag het sentiment op de aandelenmarkten", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij.

Woensdagavond maakte de Britse premier Theresa May bekend dat haar kabinet het principeakkoord dat dinsdag werd gesloten met de Europese Unie steunt. Nu is het aan het Britse parlement om zich wel of niet achter het akkoord te scharen. In aanloop hiernaartoe trad Brexit-minister Dominic Raab vanochtend af. Hij keert zich tegen het conceptakkoord dat is gesloten, omdat dit niet verenigbaar zou zijn met de beloften aan de Britse bevolking. Ook zijn collega Esther McVey en enkele andere bewindslieden stapten donderdag op.

"De situatie leek woensdagochtend nog heel rooskleurig rond het Brexit-akkoord, maar nu stappen Britse bewindslieden op, onder wie de Brexit-minister Raab", zei handelaar Ramon Hörchner van ABN AMRO. "Dat zet vandaag de Amsterdamse beurs onder druk. De hoera-stemming van woensdag is verdwenen. De beurs vraagt zich nu af wat de impact van het opstappen van Raab en McVey op het Brexit-akkoord zal hebben", aldus Hörchner.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING wordt de kans dat het Britse parlement akkoord gaat "niet heel hoog" in geschat. "Er wordt niet alleen weerstand verwacht vanuit de kant van Labour, maar ook binnen de eigen Conservatieve partij van premier May", aldus Wiersma.

"Alles ligt weer open", constateerde ook Schutte. "Komen er nieuwe onderhandelingen, dan zijn we weer terug bij af." De beleggingsadviseur zag nog geen paniek op de markten, maar wel de volatiliteit oplopen. "Na de koersdalingen in oktober staan de beurzen op scherp."

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Nederlandse werkloosheid in oktober een pas op de plaats heeft gemaakt, terwijl de Britse detailhandelsverkopen afgelopen maand met 0,5 procent afnamen op maandbasis.

Verder daalde het handelsoverschot van de eurozone in september, nadat de import steeg en de export terugliep. Het handelsoverschot daalde van 25,3 miljard euro een jaar eerder tot 13,1 miljard afgelopen september. De export daalde met 1,0 procent op jaarbasis, terwijl de import met 6,4 procent toenam.

Het muntpaar euro/dollar zakte naar 1,1314. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1334. De euro noteerde donderdagochtend 1,9 procent hoger op 0,8865 Britse pond. De olieprijzen stegen tot 1,4 procent.

Stijgers en dalers

NN Group was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van 1,1 procent. De nettowinst van de verzekeraar steeg in het derde kwartaal van 2018 met 7 procent tot 788 miljoen euro, dankzij een beter operationele resultaat en desinvesteringen in Korea. De resultaten van NN Group over het derde kwartaal waren min of meer conform de verwachting, als je bijzondere posten zoals private equity winsten en speciale dividenden in Nederland eruit laat, zo stelden analisten van ING.

ING Groep verloor 2,3 procent, net als de meeste andere Europese bankaandelen.

In de Midkap steeg Air-France-KLM 1,3 procent. Kepler Cheuvreux gaf een koopaanbeveling af met een koersdoel van 13,70 euro. SBM Offshore werd evenwel koploper met een winst van 3,1 procent. De oliedienstverlener boekte in de eerste negen maanden van 2018 een fractioneel lagere omzet ten opzichte van het voorgaande boekjaar, maar liet zich iets positiever uit over de winstontwikkeling voor het hele boekjaar. "SBM blijft positief over de vooruitzichten, wat wijst op een versnelling van het marktherstel", concludeerde analist Lilian Starke van Morgan Stanley.

TomTom verloor 3,9 procent aan waarde. CEO Harold Goddijn van TomTom hoopt in het eerste kwartaal van 2019 de verkoop van Telematics te kunnen afronden, zo zei hij in gesprek met Bloomberg. Bovendien werd bekend dat de Chinese internetgigant Tencent HERE heeft geselecteerd als kaartenleverancier. Heel verrassend was dit niet, volgens ING en NIBC, die niet hadden verwacht dat TomTom door Tencent zou worden verkozen.

Adyen gaf 4,3 procent aan beurswaarde prijs, ondanks dat het erop vertrouwt dat er nog meer grote retailbedrijven zullen kiezen voor de diensten van het betaalbedrijf. Woensdag daalde het aandeel ook al flink, omdat opname door MSCI uitbleef.

Onder de kleinere fondsen maakte VolkerWessels een koersval van 7,2 procent, nadat de bouwer in de eerste negen maanden van 2018 meer omzet realiseerde, maar de winstverwachtingen voor heel dit jaar iets temperde. De lagere winstverwachting was enerzijds toe te schrijven aan een extra provisie voor het project Zeesluis IJmuiden en anderzijds aan het besluit om niet langer aan grote infra-projecten meer te doen, zo stelde analist Tijs Hollestelle van ING.

Alfen en Basic-Fit zaten daarentegen in de lift met winsten tot 2,1 procent.

Het lokaal genoteerde Value8 verloor 14,4 procent op 5,48 euro, vanwege een ex-dividend notering van 1,05 euro per aandeel.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen koersten de Amerikaanse beurzen dicht bij huis. Techbeurs Nasdaq won 0,4 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 15, 2018 11:48 ET (16:48 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.