*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen lager gesloten

donderdag 15 november 2018 19:03

Vertrek Britse ministers zorgt voor onrust.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten, nadat onder meer de Britse Brexit-onderhandelaar Dominic Raab zijn opdracht aan de Britse premier Theresa May teruggaf, omdat hij zich niet kon verenigen met het Brexit-voorstel dat May woensdag nog door haar kabinet liet goedkeuren.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot donderdag 1,1 procent lager op 358,45 punten. De Duitse DAX liet een min van 0,5 zien en sloot op 11.353,67 punten. De Franse CAC 40 liet een verlies zien van 0,7 procent met een stand van 5.033,62 punten. De Britse FTSE 100 steeg fractioneel tot 7.038,01 punten.

"De aandelenmarkten stonden flink in het rood, nu het vertrouwen in Theresa Mays overheid afneemt", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "Door het vertrek van diverse kabinetsleden, onder wie vooral Raab, zijn er twijfels ontstaan over Mays vermogen om goedkeuring te krijgen voor haar principeakkoord."

Als gevolg trokken beleggers vandaag uit bank- een bouwaandelen, zo merkte Madden op. "De politieke onzekerheid is zo groot, dat beleggers hun blootstelling aan de Britse economie verkleinen. Aandelen als Lloyds, RBS, Persimmon en Barratt Development zijn daar de dupe van."

De Britse detailhandelsverkopen namen afgelopen maand ook nog eens met 0,5 procent op maandbasis af.

Verder daalde het handelsoverschot van de eurozone in september, nadat de import steeg en de export terugliep. Het handelsoverschot daalde van 25,3 miljard euro een jaar eerder tot 13,1 miljard afgelopen september. De export daalde met 1,0 procent op jaarbasis, terwijl de import met 6,4 procent toenam.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1320. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1349 en dag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1318 op de borden.

Olie noteerde donderdag verdeeld. Een december-future West Texas Intermediate werd 0,7 procent duurder op 56,63 dollar, terwijl voor een januari-future Brent 66,81 dollar moest worden neergeteld, een daling van 0,3 procent.

Bedrijfsnieuws

Bouygues zag de winst in de eerste negen maanden van dit jaar stijgen, deels als gevolg een grotere winstgevendheid van de telecomdivisie. Bouygues bevestigde de outlook voor 2018. De operationele winst komt gelijk of iets lager uit in vergelijking met het niveau van vorig jaar. Het aandeel Bouygues sloot donderdag 0,2 procent lager.

Henkel was koploper in Frankfurt met een koerswinst van 0,4 procent. Henkel behaalde afgelopen kwartaal meer omzet en winst en herhaalde de outlook voor 2018 met een verwachte omzetgroei tussen de 2 en 4 procent.

Autobouwers hadden het lastig. Het Franse Peugeot daalde 5,2 procent en het Duitse Daimler werd 2,4 procent goedkoper.

In heel Europa stonden banken ook onder druk. Zo verloor Commerzbank 2,2 procent en Credit Agricole daalde 1,9 procent. In Londen leverde Barclays 4,3 procent in en Lloyds 3,7 procent.

Het Belgische bankaandeel KBC won echter 1,9 procent. De kwartaalcijfers van KBC vielen dan hoger uit dan voorzien. De rente-inkomsten van KBC in het derde kwartaal waren boven verwachting, aldus ING, vooral dankzij betere rentecurves in Tsjechiƫ.

In Amsterdam NN Group behaalde in het derde kwartaal van 2018 een hogere nettowinst en operationeel resultaat, terwijl de solvabiliteit verder steeg. Het aandeel werd 1,1 procent duurder.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden de Dow Jones en S&P kleine verliezen, terwijl Nasdaq een half procent steeg.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 15, 2018 13:03 ET (18:03 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.