*

Nieuws Binnenland

Beursplein 5 wacht vermoedelijk hogere opening

vrijdag 16 november 2018 08:08

Herstel op Wall Street.

(ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting in het groen van start, na een overtuigend hoger slot in New York donderdagavond.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een openingswinst van een half procent. De hoofdgraadmeter van het Damrak zakte donderdag gedurende de handelsdag steeds verder weg, maar dankzij een herstel op Wall Street, dat na de slotgong in Amsterdam werd doorgezet, beperkte de index de verliezen tot 0,4 procent op 524,89 punten.

De Europese aandelenindices kwamen donderdag onder druk te staan nadat de Britse Brexit minister Dominic Raab ontslag nam, waardoor de druk op de Britse premier Theresa May toenam. Ook zijn collega Esther McVey en enkele andere bewindslieden stapten donderdag op.

Het Britse parlement moet nog instemmen met het principeakkoord dat dinsdag werd gesloten met de Europese Unie. Volgens investment manager Simon Wiersma van ING wordt de kans dat het Britse parlement akkoord gaat "niet heel hoog" in geschat. "Er wordt niet alleen weerstand verwacht vanuit de kant van Labour, maar ook binnen de eigen Conservatieve partij van premier May", aldus Wiersma.

De Amerikaanse aandelenmarkten vonden na een rode opening 's middags evenwel de weg omhoog na onder meer berichtgeving in de Financial Times dat de Verenigde Staten en China meer willen doen om het huidige handelsconflict op te lossen. De VS zouden bereid zijn om nieuwe tarieven uit te stellen, zodat er meer tijd is om tot een deal te komen. Econoom Peter Cardillo van Spartan Capital merkte dan ook op dat Amerikaanse beleggers de politieke onrust in het Verenigd Koninkrijk naast zich neer legden.

De december-future voor een vat West Texas Intermediate olie sloot donderdag 0,4 procent, hoger op 56,46 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. Daarmee negeerde de oliemarkt een flinke stijging van de olievoorraden.

Afgelopen week stegen de voorraden ruwe Amerikaanse olie met maar liefst 10,3 miljoen vaten tot 442,1 miljoen vaten. De voorraden stijgen al acht weken op rij. Analisten geraadpleegd door S&P Global Platts gingen uit van een stijging van 2,3 miljoen vaten.

Het Amerikaanse optimisme vond geen weerslag in Azië, waar de hoofdindices vanochtend dichtbij huis blijven en een verdeeld laten zien. Het sentiment wordt onder meer gedrukt door tegenvallende cijfers van de semiconductors Applied Materials en Nvidia, nabeurs op Wall Street.

De toeleverancier van de halfgeleiderindustrie Applied Materials gaf een teleurstellende outlook af. Voor het lopende kwartaal voorziet het concern een omzet van 3,56 miljard tot 3,86 miljard dollar en een aangepaste winst per aandeel tussen 0,75 en 0,83 dollar per aandeel. Analisten geraadpleegd door FactSet zeiden voorafgaand aan de cijfers voor het huidige kwartaal nog te rekenen op een omzet van 3,94 miljard dollar met een aangepaste winst per aandeel van 0,92 dollar. Het aandeel koerste in de elektronische handel nabeurs in New York meer dan zeven procent lager, na een winst van ruim vier procent in de reguliere handel.

Chipfabrikant Nvidia presteerde daarnaast in het derde kwartaal minder dan verwacht, terwijl ook de afgegeven outlook nog eens tegenviel. Voor het lopende vierde kwartaal mikt Nvidia op een omzet van 2,65 miljard tot 2,75 miljard dollar, terwijl analisten rekening hielden met een fors hogere omzet van 3,4 miljard dollar. In de handels nabeurs verloor het aandeel bijna zeventien procent van zijn beurswaarde, na een plus van 2,6 procent in de reguliere handel.

Overigens stelde ASML donderdag tijdens een conferentie van Morgan Stanley in Barcelona nog een grote groei te voorzien van de mondiale smartphonemarkt, waarbij hij ook de verwachting uitsprak dat ook andere technologieën de vraag naar halfgeleiders zullen stuwen.

De Veldhovense toeleverancier van de halfgeleidersector stelde dat de vraag naar chips voor de computermarkt weliswaar niet veel meer groeit, maar dat de vraag binnen het smartphonesegment gezond blijft. Bovendien voorziet ASML dat nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie en zelfsturende auto's de vraag naar halfgeleiders in de nabije toekomst zullen stuwen.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1339.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de inflatie in de eurozone in oktober en de Amerikaanse industriële productie in oktober.

Vanochtend werd via het CBS al bekend gemaakt dat de omzet in Nederlandse industrie in het derde kwartaal op jaarbasis is gegroeid met 8,3 procent. Een kwartaal eerder was nog sprake van een stijging een stijging van 6,7 procent.

Bedrijfsnieuws

ABN AMRO ligt goed op koers met het besparen van kosten en denkt dat er ruimte is voor extra dividenduitkeringen. Dit maakte de bank in aanloop naar zijn beleggersdag bekend. Ook gaf de bank een nieuwe doelstelling voor de cost/income ratio, een belangrijke graadmeter voor banken, af. In 2022 wil ABN AMRO onder de 55 procent zitten. Dit is op basis van onder meer de renteontwikkeling en de huizenmarkt.

Nedap denkt in 2018 een omzetgroei van ongeveer 5 procent te kunnen realiseren. Dat bekent dat de omzet in de tweede jaarhelft grofweg gelijk zal zijn aan de omzet in de laatste zes maanden van 2017. Bij de halfjaarcijfers rekende Nedap nog op een stijging van de omzet in de tweede jaarhelft.

Pon Holdings verhoogde donderdag het belang in de fietsenmaker Accell Group naar 16,9 procent. Pon kocht donderdag 1,4 miljoen aandelen in de publieke handel voor 19,00 euro per stuk.

Brill bevestigde donderdag nabeurs de recent neerwaarts bijgestelde winstverwachting. De wetenschappelijke uitgever verwacht daarmee onverminderd dat het EBITDA-resultaat dit jaar met 20 tot 25 procent daalt, waar het bedrijf bij de halfjaarcijfers nog een vergelijkbaar resultaat voorzag.

Advanced Metallurgical Group tekende een contract met het Koreaanse Ecopro, die voor een lange termijn lithiumchemicaliën zal afnemen van het bedrijf.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index won donderdag 0,9 procent op 2.724,70 punten, terwijl de Dow Jones index 0,8 procent steeg tot 25.289,27 punten. Techbeurs Nasdaq schreef zelfs 1,7 procent bij op 7.259,03 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 16, 2018 02:08 ET (07:08 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.