*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: bescheiden uitslagen op Damrak

vrijdag 16 november 2018 11:12

Brexit hangt als donkere wolk boven markt volgens Fintessa.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen koersten vrijdag na een enthousiaste opening nog slechts licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,3 procent op 527,17 punten.

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer zag de beurzen gedurende de ochtend wat wegzakken. "Een fenomeen dat we in de afgelopen twee weken vaker hebben gezien", aldus Nijkamp.

Het onderliggende sentiment noemde de vermogensbeheerder niet positief. Zo hangt onder meer de Brexit als een "donkere wolk" boven de markten en dit zal naar verwachting van Nijkamp nog minstens tot halverwege december voortduren. De vermogensbeheerder sluit zelfs niet uit dat de Britse premier Theresa May wordt vervangen. "Europa blijft in onzekerheid afwachten."

Bovendien zijn er nog de onzekere factoren als Italië en het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten, die op het sentiment drukken. "Alles gebeurt tussen nu en twee weken", zo voorziet Nijkamp.

Tot slot noemde Nijkamp ook een groeivertraging in Duitsland en Nederland een punt van zorg. "Is dit van tijdelijke aard of ontstaat hier een trend?", vraagt de vermogensbeheerder zich af. "Alles bij elkaar is het beeld niet positief en dat zorgt nu voor een richtingloze beurs."

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de inflatie in de eurozone in oktober en de Amerikaanse industriële productie in oktober. De consumentenprijzen in de eurozone liepen in oktober van dit jaar in een iets hoger tempo op dan in de voorgaande maand. Het inflatiecijfer voor oktober kwam conform verwachting uit op 2,2 procent, tegenover 2,1 in september en 2,0 procent in augustus.

De euro/dollar noteerde op 1,1350. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1343 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1320 op de borden. De olieprijzen stegen tot 1,1 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen gingen ASR Nederland en Signify aan kop met winsten tot 1,9 procent. ABN AMRO was één van de dalers met een koersverlies van 3,1 procent na een update aan beleggers in aanloop naar zijn beleggersdag. Analist Bruce Hamilton van Morgan Stanley constateerde dat de bank conform verwachting de meeste doelstellingen herhaalde. Positieve punten noemde Hamilton dat ABN AMRO dankzij maatregelen de stijging van de RWA-inflatie kan beperken en dat een eventuele juridische fusie tussen ABN AMRO Group en ABN AMRO Bank kan leiden tot een verbetering van de leverage ratio met 20 basispunten in 2019. De uitspraken van ABN AMRO ten aanzien van het dividend zullen de 'stieren' die hopen op de inkoop van eigen aandelen in 2019 volgens Hamilton evenwel niet bekoren. De bank lijkt meer te opteren voor extra dividend dan inkopen.

De indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever klommen een half tot een procent.

ASML verloor daarnaast enkele tienden van een procent. Sectorgenoten Applied Materials en Nvidia stelden teleur met cijfers na het slot van Wall Street donderdagavond.

In de Midkap won Advanced Metallurgical Group 2,9 procent. AMG tekende een contract met het Koreaanse Ecopro, die voor een lange termijn lithiumchemicaliën zal afnemen van het bedrijf.

Onder de kleinere aandelen gingen de duimen omlaag voor Nedap. Het aandeel daalde 1,1 procent. Nedap denkt in 2018 een omzetgroei van ongeveer 5 procent te kunnen realiseren. Dat bekent dat de omzet in de tweede jaarhelft grofweg gelijk zal zijn aan de omzet in de laatste zes maanden van 2017. Bij de halfjaarcijfers rekende Nedap nog op een stijging van de omzet in de tweede jaarhelft.

Brill won 7,6 procent. Donderdagavond bevestigde de wetenschappelijke uitgever de recent verlaagde winstoutlook. In de zomer kondigde Brill al een kostenbesparingsprogramma aan, maar sindsdien nam de uitgever extra maatregelen om de kosten verder te besparen. Als gevolg mikt Brill inmiddels voor volgend jaar op kostenbesparingen tot circa 700.000 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 16, 2018 05:12 ET (10:12 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.