*

Nieuws Binnenland

ABN AMRO en ASML leveren in op rood Damrak

vrijdag 16 november 2018 17:51

Olieprijs in de lift.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,5 procent tot 522,43 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.

Een stijgende olieprijs bood de Europese markten steun, terwijl de onzekerheid rond Brexit het sentiment bleef drukken. Daarnaast hield de markt tevens de ontwikkelingen in Italië in de gaten, nadat de Italiaanse regering zijn begroting terugstuurde naar de Europese Commissie met ongewijzigde ramingen voor de economische groei en het begrotingstekort.

"De markt probeerde wat op te krabbelen, maar bleef gevoelig voor de politieke ontwikkelingen", concludeerde ook beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. "Brexit en Italië domineerden", aldus Schutte. "Daarbij probeerde de markt weg te blijven van nieuwe risico's en zonder al te veel kleerscheuren de week uit te komen", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd vrijdagochtend bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in oktober van dit jaar met 2,2 procent zijn gestegen, tegenover 2,1 procent een maand eerder. De kerninflatie bedroeg 1,1 procent. De cijfers waren in beide gevallen in overeenstemming met de verwachtingen vooraf.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaanse industriële productie in oktober is gestegen met 0,1 procent, na een stijging met 0,2 procent een maand eerder. De bezettingsgraad daalde van 78,5 naar 78,4 procent.

Olie noteerde vrijdag tot 1,4 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1404. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1364 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1328 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 9 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 1,2 procent, gevolgd door ASR Nederland en Unilever met winsten van 0,7 procent.

ABN AMRO was één van de dalers met een koersverlies van 2,0 procent na een update aan beleggers in aanloop naar de beleggersdag vandaag. Analist Bruce Hamilton van Morgan Stanley constateerde dat de bank conform verwachting de meeste doelstellingen herhaalde. Positieve punten noemde Hamilton dat ABN AMRO dankzij maatregelen de stijging van de RWA-inflatie kan beperken en dat een eventuele juridische fusie tussen ABN AMRO Group en ABN AMRO Bank kan leiden tot een verbetering van de leverage ratio met 20 basispunten in 2019. De uitspraken van ABN AMRO ten aanzien van het dividend zullen de 'stieren' die hopen op de inkoop van eigen aandelen in 2019 volgens Hamilton evenwel niet bekoren. De bank lijkt meer te opteren voor extra dividend dan inkopen.

ASML verloor 3,0 procent. Sectorgenoten Applied Materials en Nvidia stelden teleur met cijfers na het slot van Wall Street donderdagavond. Deze tegenvallers trokken de hele sector omlaag.

Altice Europe leverde 2,1 procent, terwijl Aegon 1,8 procent daalde.

In de Midkap won Advanced Metallurgical Group 0,6 procent. AMG tekende een contract met het Koreaanse Ecopro, die voor een lange termijn lithiumchemicaliën zal afnemen van het bedrijf. Een positief bericht oordeelde ING. AMG neemt zo een stuk onzekerheid weg.

Intertrust voerde de lijst aan met een winst van 1,6 procent. Boskalis steeg 1,3 procent, terwijl OCI 4,3 procent daalde en Air Franse-KLM 3,4 procent verloor. OCI heeft de omzet en het operationeel resultaat in het derde kwartaal zien oplopen en het nettoverlies ruimschoots kunnen halveren, terwijl de verkoopvolumes opliepen.

Onder de kleinere aandelen was Nedap de gebeten hond. Het aandeel daalde 3,7 procent. Nedap denkt in 2018 een omzetgroei van ongeveer 5 procent te kunnen realiseren. Dat bekent dat de omzet in de tweede jaarhelft grofweg gelijk zal zijn aan de omzet in de laatste zes maanden van 2017. Bij de halfjaarcijfers rekende Nedap nog op een stijging van de omzet in de tweede jaarhelft.

VolkerWessels, donderdag met een koersval van meer dan zeven procent nog de sterkste daler in de AScX, herstelde vrijdag met 3,6 procent.

Het lokaal genoteerde Brill won 8,1 procent. Donderdagavond bevestigde de wetenschappelijke uitgever de recent verlaagde winstoutlook. In de zomer kondigde Brill al een kostenbesparingsprogramma aan, maar sindsdien nam de uitgever extra maatregelen om de kosten verder te besparen. Als gevolg mikt Brill inmiddels voor volgend jaar op kostenbesparingen tot circa 700.000 euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.728 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 16, 2018 11:51 ET (16:51 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.