*

Nieuws Binnenland

Weinig beweging op Europese beurzen

maandag 19 november 2018 15:41

AMSTERDAM (AFN) - De belangrijkste Europese beursgraadmeters lieten maandag in de middaghandel weinig beweging zien. Beleggers hielden de ontwikkelingen rond de brexit en de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China in de gaten en deden het verder rustig aan. In Parijs ging Renault hard onderuit na de arrestatie van zijn topman Carlos Ghosn.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang van de handel in New York 0,1 procent lager op 522,04 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 709,45 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gingen tot 0,2 procent omlaag. Londen won 0,5 procent.

Automaker Renault kelderde meer dan 12 procent in Parijs na de aanhouding van Ghosn, die ook aan het hoofd staat van Nissan en Mitsubishi. Ghosn zou jarenlang hebben gesjoemeld met zijn belastingaangifte en onrechtmatig gebruik hebben gemaakt van bedrijfsgelden. Nissan heeft al laten weten Ghosn te willen ontslaan.

Brandbrief

ABN AMRO behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een winst van 1,7 procent. Een groep hoge managers heeft volgens het FD opnieuw een anonieme brandbrief geschreven. De schrijvers vragen om de officiële status van klokkenluiders, zodat zij zonder angst voor represailles met president-commissaris Tom de Swaan kunnen spreken over problemen binnen de bank. ABN herkent zich niet in de kritiek.

Kabel- en telecomconcern Altice Europe was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 2,5 procent. Bij de kleinere bedrijven klom B&S Group 0,7 procent na een handelsupdate. De distributeur en groothandel zag in het derde kwartaal de omzet verder groeien. Het Belgische winkelvastgoedfonds Retail Estates, dat vrijdag na de slotbel met cijfers kwam, steeg bijna 4 procent.

De euro was 1,1432 dollar waard, tegen 1,1407 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 56,08 dollar. Een vat Brentolie kostte 1 procent minder op 66,07 dollar.