*

Nieuws Binnenland

Slechte beursdag voor tech in Europa

dinsdag 20 november 2018 11:52

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen dinsdag over een breed front omlaag. Vooral de technologiebedrijven werden van de hand gedaan, na de zware koersverliezen onder Amerikaanse branchegenoten. Ook de Europese banken en automakers kregen klappen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,1 procent in het rood op 513,06 punten. De MidKap zakte 1,8 procent tot 691,20 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,9 procent.

Chipmachinemaker ASML behoorde tot de sterkste dalers bij de hoofdfondsen met een min van bijna 3 procent. De chipbedrijven Besi en ASMI zakten rond 3 procent in de MidKap. Bouwer BAM was de grootste daler bij de middelgrote bedrijven met een min van ruim 5 procent. Betaalbedrijf Adyen, dat grote Amerikaanse technologiebedrijven als klant heeft, zakte meer dan 3 procent.

Signify

Verlichtingsbedrijf Signify was de enige stijger in de AEX met een nipte winst van 0,1 procent. Vastgoedbedrijf Wereldhave ging aan kop in de MidKap met een plus van 0,6 procent. Bij de kleinere bedrijven raakte Lucas Bols meer dan 9 procent kwijt. De drankenproducent bracht in Nederland het afgelopen halfjaar minder jenever en vieux aan de man.

In Parijs zette Renault (min 2,6 procent) de daling voort. De Franse automaker verloor een dag eerder al ruim 8 procent na de arrestatie van topman Carlos Ghosn wegens belastingfraude. De Japanse samenwerkingspartners Nissan en Mitsubishi hebben aangegeven Ghosn te willen ontslaan. EasyJet verloor 2,4 procent in Londen, ondanks dat de Britse prijsvechter het voorbije boekjaar een recordaantal passagiers vervoerde.

Deutsche Bank

In Z├╝rich zakte Julius Baer 5,9 procent na een tegenvallende update van de Zwitserse vermogensbeheerder. Deutsche Bank daalde 4,5 procent. De Duitse bank bevestigde betalingen te hebben verwerkt voor Danske Bank, die is verwikkeld in een witwasschandaal. BASF zakte 3,9 procent. Beleggers waren niet onder de indruk van het strategische plan van het chemieconcern.

De euro was 1,1431 dollar waard, tegen 1,1448 dollar op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 56,98 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,7 procent tot 66,35 dollar per vat.