*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: licht herstel op Damrak

woensdag 21 november 2018 11:07

Veel Amerikaanse macrocijfers in aanloop naar Thanksgiving.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde woensdagochtend in de plus. De AEX won 0,8 procent op 514,70 punten.

Gisteravond ging Wall Street nog fors onderuit. Deze daling was met name het resultaat van een verkoopgolf in de techsector en internetgerelateerde bedrijven. In Amsterdam veerden de techfondsen woensdag weer op.

"De Amsterdamse beurs laat vandaag een eerste technisch herstel zien", meent fondsmanager Cees Smit van Today's Beheer. "De olieprijzen veerden vanochtend weer op, na het flinke verlies van dinsdag. Dalende olieprijzen hebben een tweezijdig effect. Aan de ene kant hebben consumenten meer te besteden, maar de aan de andere kant is dit negatief voor bijvoorbeeld Royal Dutch Shell. De olieprijzen profiteerden vandaag van de uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij vrienden met Saoedi-Arabiƫ wil blijven, ondanks de moord op de journalist Jamal Khashoggi."

Smit denkt dat het herstel zich de komende dagen nog wat doorzet. "De Amerikaanse beurzen zijn donderdag gesloten en vrijdag slechts een halve dag open. Meestal zie je op de Europese beurzen een wat positief sentiment, als Wall Street gesloten is."

Vanochtend bleek dat de Nederlandse consumenten in september meer hebben geconsumeerd, maar dat zij tegelijkertijd minder positief zijn geworden. "Het oordeel over het economisch klimaat is minder positief. Ook daalt de koopbereidheid", aldus het CBS.

Op macro-economisch vlak staan woensdag in de Verenigde Staten zeven publicaties geagendeerd. Eerst verschijnen de wekelijkse hypotheekaanvragen, de wekelijkse eerste steunaanvragen en de duurzame goederen in oktober. Later op de dag volgen de leidende indicatoren van oktober, het consumentenvertrouwen in november en de bestaande woningverkopen in oktober, gevolgd door het wekelijkse olievoorraden rapport van de Amerikaanse Energy Information Administration.

De euro/dollar noteerde op 1,1406. Bij aanvang van de handelsdag in Amsterdam bewoog het muntpaar nog op 1,1404 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1369 op de borden.

De januari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie stond woensdag 1,9 procent hoger op 54,45 dollar per vat, terwijl de januari-future voor een vat Brent ruwe olie 1,1 procent hoger noteerde op 63,27 dollar per vat.

Stijgers en dalers

Een grote stijger bij de hoofdfondsen was Ahold Delhaize met een winst van 1,9 procent. Ahold Delhaize profiteerde van een koopaanbeveling van Kepler Cheuvreux. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 21,40 naar 25,40 euro. Volgens de analisten wordt Ahold Delhaize binnen de sector gezien als een veilige haven. "De onderneming is sterk gefocust op marges en de vrije kasstroom, en presteert in lijn met de verwachtingen", aldus Kepler Cheuvreux.

Koploper was KPN met een winst van 2,1 procent.

Altice Europe, dat nabeurs met kwartaalcijfers komt, stond op een winst van 0,1 procent.

In de AMX trokken de techaandelen de kar. Besi steeg 4,5 procent, terwijl ASMI 3,2 procent won. Flow Traders ging 2,9 procent hoger nadat UBS het aandeel op de kooplijst zette. Stijgende volatiliteit in de komende jaren zal de flitshandelaar goed doen, denken de analisten.

Zonder duidelijke aanleiding leverde Intertrust 2 procent in.

Onder de kleinere aandelen in de AScX was Pharming koploper met een koerswinst van 3,5 procent. VolkerWessels leverde 1,4 procent in, maar het aandeel noteert ook ex-dividend vandaag.

Het aandeel TIE Kinetix stond vlak. Het e-commerce bedrijf realiseerde in zijn op 30 september van dit jaar afgesloten boekjaar minder omzet, maar schreef wel weer zwarte cijfers.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 21, 2018 05:07 ET (10:07 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.