*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen hoger rond middaguur

woensdag 21 november 2018 12:32

May met Brexit-voorstel op weg naar Juncker in Brussel.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden woensdag hoger in een markt die licht kon herstellen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde woensdag rond het middaguur een winst van 0,4 procent op 352,36 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,5 procent naar 11.124,06 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,3 procent met een stand van 4.490,33 punten. De Britse FTSE 100 won woensdag 0,6 procent op 6.988,89 punten.

Na de verliezen van dinsdag lijken de beurzen woensdag vooral een technische herstel te laten zien dat zich met name aftekent in de techsector. Ook de olieprijzen maken een bescheiden deel van het opgelopen verlies woensdag weer goed.

In Italiƫ kwamen de economische raming voor dit jaar en 2019 naar buiten, en daaruit bleek dat volgens het nationale statistiekbureau Istat voor 2018 uitgegaan wordt van een groei van de economie met 1,1 procent en voor volgend jaar met 1,3 procent, voornamelijk ondersteund door een binnenlandse vraag.

De raming lagen boven die van de Oeso, die vandaag ook met nieuwe groeiramingen voor de mondiale economie naar buiten kwam en stelde dat de kracht ervan over zijn top heen is.

In Brussel heeft May aan het eind van de middag een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker om de Brexit-deal verder voor te bereiden voor de EU-top van volgende week, waarna op een nog onbekende datum in december de Brexit in het Britse parlement in stemming wordt gebracht

In de Verenigde Staten staan de orders voor duurzame goederen en de leidende indicatoren over oktober op de agenda en verder het consumentenvertrouwen over november, zoals dat wordt gemeten door de Universiteit van Michigan, de bestaande woningverkopen van over oktober en de wekelijkse olievoorraden over de week die eindigde op 17 november.

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1390. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1335 en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1369 op de borden.

Olie noteerde woensdag hoger. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 1,8 procent in het groen op 54,47, dollar, terwijl voor een januari-future Brent 63,44 dollar werd neergeteld, een plus van 1,7 procent.

Bedrijfsnieuws

Thyssenkrupp behaalde in het afgelopen boekjaar meer omzet, maar zag de winst dalen van 271 miljoen naar 60 miljoen euro. Dat was onder meer het gevolg van een provisie die Thyssenkrupp nam voor een lopende kartelzaak. Voor het nieuwe boekjaar mikt Thyssenkrupp op een aangepaste EBIT uit voortgezette activiteiten van meer dan 1 miljard euro, waar dit afgelopen jaar 706 miljoen euro was. Ook de nettowinst zal flink stijgen. De vrije kasstroom zal nog altijd negatief zijn, waarschuwde de onderneming, maar wel "significant" verbeteren ten opzichte van afgelopen jaar. Ook presenteerde Thyssenkrupp vandaag de details van de plannen om het bedrijf op te splitsen. Deze opsplitsing werd al in september aangekondigd. Het aandeel ThyssenKrupp noteerde woensdag een verlies van 0,7 procent.

Assicurazioni Generali ontvouwde woensdag zijn strategie voor de komende drie jaar waarin het mikt op een verbetering van de winstgevendheid en een groei in de markten waarin het opereert. De doelstellingen kwamen volgens Jefferies boven de verwachtingen uit. Barclays beoordeelde de afgegeven doelstellingen als ambitieus. De Italiaanse verzekeraar organiseert vandaag zijn bijeenkomst voor investeerders en beleggers. Het aandeel won woensdag 0,7 procent.

In Brussel was Nyrstar de uitblinker met een koersstijging van 23 procent. Er werd een nieuwe werkkapitaalfaciliteit van 650 miljoen dollar overeengekomen met Trafigura. Dit geld mag echter niet worden gebruikt voor de aflossing van schulden. Het liquiditeitsprobleem is wellicht opgelost, maar Nyrstar moet nog altijd de schulden op orde brengen, onderstreepte ING. En dit laatste zal vermoedelijk ten koste gaan van de aandeelhouders.

Covestro herstelde iets van het verlies van 15,6 procent op dinsdag, na het afgeven van een winstwaarschuwing. Covestro verwacht in 2018 een lichte daling van de EBITDA, terwijl eerder nog werd gerekend op een kleine stijging. Woensdag handelde het aandeel in Frankfurt bijna twee procent hoger.

De halfgeleidersector deed het goed, met een winst van 1,7 procent voor ASML in Amsterdam. In Frankfurt steeg Infineon 1,8 procent en in Parijs werd STMicroelectronics 2,5 procent duurder.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index daalde dinsdag 1,8 procent tot 2.641,90 punten, de Dow Jones index verloor 2,2 procent op 24.465,64 punten en de Nasdaq sloot 1,7 procent lager op 6.908,82 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 21, 2018 06:32 ET (11:32 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.