*

Nieuws Binnenland

Beursplein 5 opent vermoedelijk licht lager

donderdag 22 november 2018 08:11

Wall Street vandaag gesloten.

(ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een vrij vlakke opening tegemoet. De Amerikaanse beurzen gaven woensdagavond een deel van de eerder opgebouwde winsten prijs, terwijl het sentiment in Azië vanochtend verdeeld is. Vandaag blijven de deuren in New York gesloten in verband met de viering van Thanksgiving. Morgen zal sprake zijn van een halve handelsdag.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. De index steeg woensdag nog 1,3 procent naar 517,34 punten, met dank aan onder meer een voortvarende opening in New York.

Technologieaandelen lieten woensdag op Wall Street een herstel zien, nadat de sector in de twee voorafgaande handelsdagen nog zwaar onderuit was gegaan. Grote techfondsen zoals Facebook, Amazon, Microsoft en Alphabet stegen ruim 1 procent. Richting de slotbel gaf Apple evenwel zijn winst van meer dan twee procent prijs, waardoor de Dow Jones index zelfs nog bijna in het rood eindigde.

"Het koersverloop van Apple doet twijfel rijzen over de kracht van de Thanksgiving-opleving", merkte Scott Redler, partner bij T3live.com, op. Veel handelaren en vermogensbeheerders nemen daarnaast traditioneel in de week van Thanksgiving vakantiedagen op, waardoor de volumes flink afkomen. De veel verhandelde tracker op de S&P 500 index, The SPDR S&P 500 ETF Trust, kende woensdag een volume van 70 miljoen aandelen, ver onder het 30 daags voortschrijdende gemiddelde van 130 miljoen stuks, zo merkte zakenzender CNBC op.

De techaandelen die onderdeel zijn van 'FAANG', Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google, noteerden dinsdag bij het slot nog allemaal meer dan 20 procent onder hun hoogste niveau van de afgelopen 52 weken, waardoor deze aandelen officieel in 'bear market territory' noteren.

In Azië hielden beleggers vanochtend hun kruit droog. De Chinese beurzen noteerden binnen een smalle bandbreedte ten opzichte van het slot van woensdag, terwijl de beurzen in Tokio en Sydney meer dan een half procent klommen.

De olieprijs herstelde woensdag, na de recente scherpe dalingen. Beleggers zetten hun geld in op een OPEC-deal voor productieverlaging in december en de prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 3,5 procent naar 55,29 dollar. Begin oktober stond er nog een prijs van 77,00 dollar op de borden.

Volgens energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO hinten OPEC-leden, met name Saoedi-Arabië, op een productievermindering om de prijzen naar een hoger niveau te tillen. De Amerikaanse president Donald Trump roept juist op om meer te produceren en de prijs te laten dalen. Volgens Van Cleef reageert de markt hier per saldo neutraal op. "Marktpartijen blijken gevoelig voor beide argumenten."

De OPEC-bijeenkomst van 6 december wordt cruciaal voor de richting van de olieprijs volgend jaar. In de tussentijd is het sentiment op de korte termijn duidelijk negatief, stelde Van Cleef.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1405. Bij aanvang van de handelsdag in Europa woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1399 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1370 op de borden.

De beursagenda is vandaag vrijwel leeg.

Bedrijfsnieuws

De omzet van Altice Europe daalde in het derde kwartaal van 2018 op jaarbasis sterker dan verwacht, van 3.670 miljoen naar 3.440 miljoen euro. Analisten rekenden op een omzet van 3.511 miljoen euro. De aangepaste EBITDA liep ook sterker terug dan verwacht, van 1.454 miljoen naar 1.300 miljoen euro. Analisten mikten op een kleinere daling van 8,3 procent naar 1.334 miljoen euro.

De nettovermogenswaarde van investeringsmaatschappij HAL steeg over de eerste negen maanden van 2018 met 384 miljoen euro. Inclusief de uitkering van 248 miljoen euro aan dividend over 2017 steeg het bedrag van 12,12 miljard eind vorig jaar tot 12,26 miljard eind september. Halverwege het vierde kwartaal, gemeten per 16 november, is daar echter weer 475 miljoen euro vanaf gegaan, door waardedalingen van de beursgenoteerde belangen en de liquiditeitenportefeuille, meldde de investeerder.

Mogelijk komt NIBC in beweging, denkt handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten. Hij wees op een initieel koopadvies van Kepler Cheuvreux voor de beursnieuweling. Het koersdoel is 11,00 euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot woensdag 0,3 procent hoger op 2.649,93 punten, de Dow Jones-index eindigde vlak op 24.464,69 en de Nasdaq Composite won 0,9 procent tot 6.972,25 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 22, 2018 02:11 ET (07:11 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.