*

Nieuws Binnenland

Damrak fractioneel lager gesloten

vrijdag 23 november 2018 17:54

Olieprijs opnieuw fors lager.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag fractioneel lager gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent tot 513,85 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,4 procent.

Europa-breed herstelden de beurzen tegen het einde van de handelsdag grotendeels van de verliezen eerder op de dag en eerder deze week, onder andere vanwege de dalende olieprijs, aanhoudende zorgen over de mondiale groei en het voortslepende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, maar bovenal vanwege een gebrek aan richtinggevend nieuws.

Wall Street opende vrijdag, na een dag eerder gesloten te zijn, slechts voor een halve dag de deuren. Het is vandaag in de Verenigde Staten Black Friday, de dag waarop de Amerikaanse consument start met zijn kerstinkopen.

"Het is de laatste dag handelen voor een belangrijk weekend", aldus de analisten van online broker Lynx. "De Britse premier Theresa May gaat zaterdag namelijk naar Brussel om de laatste hand te leggen aan de brexit-deal. Zondag zullen de leiders van alle EU-landen naar verwachting hun handtekeningen zetten onder het akkoord. De vraag blijft wel of May op een meerderheid in het Britse parlement kan rekenen"

Maar niet alleen de eigen achterban is een probleem. "Dan is daar plotseling ook nog Spanje dat dreigt de brexit-deal te blokkeren vanwege de kwestie Gibraltar", waarschuwden de analisten van Binck.

"Olie scheidt het kaf van het koren in valuta-land", merkte analist Bart Hordijk van Monex Europe op, refererend aan de lagere olieprijs. "Winnaars zijn de landen met een slechte betalingsbalans die veel olie importeren, denk aan bijvoorbeeld Turkije, India en Zuid-Afrika. Verliezers zijn de landen die traditioneel olie exporteren, zoals Noorwegen, Canada en Mexico. Van de euro en de dollar, lijkt de dollar de beste papieren te hebben om aan te sterken door de dalende olieprijs", voegde de analist toe.

Olie noteerde vrijdag tot 7,0 procent lager.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de economische activiteit in de eurozone in november in een lager tempo groeide ten opzichte van een maand eerder. Zowel in Duitsland als Frankrijk vertraagde de groei. En ook in Amerika werd een tandje terug geschakeld.

De euro/dollar noteerde op 1,1340. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1410.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 20 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 2,7 procent, gevolgd door KPN en RELX met winsten van respectievelijk 1,8 procent en 2,1 procent. KPN houdt volgende week een beleggersdag. Morgan Stanley denkt dat dit een positieve aanjager zal zijn voor het telecombedrijf, hoewel het vermoedelijk geen groot nieuws zal opleveren.

Altice Europe verloor 12,5 procent. Donderdag was de Franse kabelaar ook al de gebeten hond met een verlies van meer dan 10 procent na rapportering van kwartaalcijfers.

Grondstoffenfondsen hadden het ook lastig. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell daalde 3,4 procent, terwijl ArcelorMittal 3,1 procent daalde.

In AMX ging PostNL aan kop met een winst van 5,2 procent. Air France-KLM steeg 2,0 procent, terwijl SBM Offshore 2,5 procent verloor, evenals Takeaway.com.

BAM heeft de opdracht gekregen voor de vernieuwing van Wildparkstadion in Karlsruhe in het zuidwesten van Duitsland met een contractwaarde van 100 miljoen euro. Het aandeel steeg 0,4 procent.

Onder de kleinere aandelen was alleen Wessanen een opvallende daler met een verlies van 14,6 procent. Berenberg verlaagde het advies voor het aandeel van Kopen naar Houden en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 14,50 naar 12,00 euro. Het nieuwe koersdoel biedt een opwaarts potentieel van 25 procent, maar dat is in de visie van de marktvorsers niet voldoende voor een koopadvies. Er is te weinig zicht op de omzetontwikkeling met het risico op teleurstellingen, waarschuwden de analisten, die 2018 een "uitdagend" jaar noemden.

Fagron steeg met 8,4 procent, nadat ABN AMRO het aandeel begon te volgen met een koopadvies en koersdoel van 18,00 euro. De trends in de sector zullen volgens de analisten van ABN AMRO vermoedelijk gunstig uitpakken voor Fagron.

Het lokaal genoteerde Curetis won 10,5 procent na positief nieuws van de Amerikaanse toezichthouder FDA en cijfers over de afgelopen negen maanden.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.643,69 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 23, 2018 11:54 ET (16:54 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.