*

Nieuws Binnenland

AEX geeft opnieuw terrein prijs

vrijdag 23 november 2018 19:56

Koersval voor Altice Europe.

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak zag afgelopen week opnieuw beurswaarde verdampen. De AEX sloot vrijdag 0,05 procent lager op 513,85 punten, waardoor er op weekbasis een verlies restte van 1,6 procent.

De week werd onder meer gekenmerkt door de laatste ontwikkelingen rondom Brexit en lage handelsvolumes omdat er in Amerika Thanksgiving werd gevierd.

Positief was dat de Europese Unie en Britse onderhandelaars het eens zijn geworden over een politieke verklaring die de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk schetst. De verklaring die donderdag werd aangekondigd door de president van de Europese Raad Donald Tusk, betekent dat het Brexit-akkoord zondag kan worden getekend bij een speciale vergadering van Europese leiders in Brussel.

"Berichten over een Brexit-akkoord waren niet genoeg om het positieve sentiment van woensdag vast te houden", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "Er zijn nog een aantal zaken, waaronder de kwestie rond Gibraltar, die voor zondag geregeld moeten worden." Spanje dreigt de deal op te blazen als de Britten niet bewegen inzake de kwestie Gibraltar.

Europa moest het op donderdag doen zonder richting van Wall Street. De Amerikaanse beurzen bleven gesloten in verband met de viering van Thanksgiving. De omzetten op de Europese beurzen lagen dan ook flink lager. "De 'beurswijsheid' dat Europese beurzen hoger sluiten wanneer 'Amerika' dicht is, ging niet op", concludeerde Wiersma evenwel.

Op de achtergrond speelde afgelopen week nog de situatie in Italië. De Europese Commissie wil een officiële strafprocedure tegen Italië starten omdat de Italiaanse begrotingsplannen niet in overeenstemming zijn met de eisen die Brussel stelt. Valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe oordeelde dat de markt hierop nauwelijks reageerde. Toch bleek een een veiling van vierjarige Italiaanse staatsleningen donderdag op erg weinig interesse van particuliere beleggers te kunnen rekenen.

Italië is volgens KBC een lastig dossier. "Voor de Europese Commissie is het balanceren op een slap koord", schreven analisten van KBC. Een te softe reactie op het Italiaanse begrotingsvoorstel tast de integriteit van de Europese budgetregels aan. Een te harde reactie speelt eurosceptici, zoals premier Matteo Salvini in Italië en oppositieleider Marine Le Pen in Frankrijk, in de kaart voor de aankomende Europese parlementsverkiezingen.

De week werd afgesloten met Black Friday, een koopjesdag in Amerika. "Voor beleggers zijn de omzetcijfers op Black Friday interessant om te volgen. Het geeft een goed beeld van het Amerikaanse consumentenvertrouwen en, nog belangrijker, van het bestedingspatroon", aldus Wiersma.

Het muntpaar euro/dollar verloor aan kracht. Aan het begin van de week koerste het muntpaar rond een niveau van 1,1418, terwijl er richting het einde van de Europese handelsdag op vrijdag een koers op de borden stond van 1,1338.

De olieprijzen verloren op weekbasis 9,7 procent. "Er lijkt geen einde te komen aan de neerwaartse trend in de nabije toekomst, dit vereist een duidelijke verklaring van de OPEC dat het bereid is de productie aanzienlijk te verlagen", meldden analisten van Commerzbank.

"Olie scheidt het kaf van het koren in valuta-land", merkte analist Hordijk van Monex Europe op, refererend aan de lagere olieprijs. "Winnaars zijn de landen met een slechte betalingsbalans die veel olie importeren, denk aan bijvoorbeeld Turkije, India en Zuid-Afrika. Verliezers zijn de landen die traditioneel olie exporteren, zoals Noorwegen, Canada en Mexico. Van de euro en de dollar, lijkt de dollar de beste papieren te hebben om aan te sterken door de dalende olieprijs", voegde de analist toe.

Volgende week

Aankomende week staat er een reeks macro-economische publicaties op de rol, onder meer over het consumentenvertrouwen in Frankrijk, de Verenigde Staten en Duitsland. Verder volgen er Duitse inflatiecijfers en groeidata over de Franse economie.

Vanuit de Verenigde Staten komt de Fed met de notulen van de laatste beleidsvergadering. Ook komen er enkele bedrijfscijfers van onder meer HP, Salesforce.com en Tiffany & Co.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won RELX afgelopen week 2,2 procent. Signify won 2,2 procent, terwijl voormalig moederbedrijf Philips 1,2 procent won. Altice Europe gaf daarentegen maar liefst 26,3 procent aan beurswaarde prijs. De omzet van het met schulden volgeladen bedrijf daalde in het derde kwartaal van 2018 op jaarbasis sterker dan verwacht, net als de aangepaste EBITDA. De omzettrend in Frankrijk is volgens Bryan Garnier aan het verslechteren, maar de Portugese activiteiten presteerden wel boven verwachting. Credit Suisse besloot na de "teleurstellende" cijfers om het koersdoel voor Altice te verlagen naar 2,15 euro. Altice gaf aan de schulden te willen terugbrengen door desinvesteringen. "Maar de belangrijkste uitdaging voor Altice blijft om de omzet en de EBITDA omhoog te krijgen", aldus Credit Suisse.

Aegon en ArcelorMittal verloren tot 8,4 procent.

In de Midcap was het Flow Traders dat garen spon bij de toegenomen volatiliteit. Het aandeel won op weekbasis 5,7 procent, terwijl BE Semiconductor Industries 5,6 procent won. UBS zette Flow Traders ook op de kooplijst. Flow Traders is volgens UBS hét aandeel dat profiteert van meer volatiliteit in de markt. Volgens het model van UBS zal een stijging van de volatiliteit met 10 procent tot een 15 procent hogere winst voor Flow Traders zorgen, mits de rest van de omstandigheden gelijk blijven.

Adyen gaf maar liefst 13,9 procent prijs. Adyen maakte vorige week ook al een koersval van maar liefst 13,0 procent op weekbasis. MSCI nam Adyen toen niet op in zijn indices, en daar hadden sommige beleggers volgens Bryan Garnier wel op gerekend. AMG verloor afgelopen week 9,2 procent.

Onder de kleinere aandelen won Vastned 2,7 procent, terwijl B&S Group een koersval maakte van 8,9 procent. In de eerste negen maanden van dit jaar groeide de omzet van B&S met 10,1 procent naar 1.173,4 miljoen euro. En tegen constante wisselkoersen ging de omzet zelfs met 12,5 procent omhoog. Het derde kwartaal was goed voor een omzetstijging van meer dan 10 procent. B&S heeft volgens ING een goede prestatie geleverd in het derde kwartaal en daarbij zijn de vooruitzichten gezond. De bank handhaafde het koopadvies. Het aandeel B&S noteerde overigens ook ex-dividend.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 23, 2018 13:56 ET (18:56 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.