*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: AEX flink hoger

maandag 26 november 2018 10:57

Optimisme over Italië volgens Boer & Olij.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste maandag gedurende de ochtend flink hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,2 procent op 520,11 punten.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij zag het optimisme op de beurzen vanochtend toenemen en merkte op dat het enthousiasme wel op hoop is gebaseerd. Volgens Schutte zijn beleggers onder meer iets positiever geworden over de ontwikkelingen in Italië. Volgens de laatste berichten zou het land toch openstaan voor lichte aanpassingen in het begrotingsvoorstel, aldus de beleggingsadviseur. Als gevolg zag Schutte de Italiaanse rentes vanochtend hard dalen.

"De vooruitzichten lijken wat positiever, maar er moet wel een slag om de arm worden gehouden. Er moet bevestiging komen dat Italië daadwerkelijk bereid is om Europa tegemoet te zien, anders zijn de huidige winsten op de beurzen ook wel weer zo verdwenen." Vanavond zou het Italiaanse kabinet bij elkaar komen om de situatie te bespreken.

Economen van Rabobank verwachten nog wel een lange periode van handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. "Op korte termijn verwachten wij niet dat China bereid is om aan de Amerikaanse eisen te voldoen", aldus de economen.

Rabobank verwacht dat de mondiale bbp-groei door de handelsoorlog ongeveer 0,7 procentpunt lager uit zal vallen in 2030. Bij een verdere escalatie kan dit oplopen tot 2,0 procentpunt in totaal, zo wordt voorzien.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in november is gedaald. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel daalde van 102,8 in oktober naar 102,0 in november. Er was door economen vooraf gerekend op een stand van 102,3.

De euro/dollar noteerde vanochtend vrij vlak op 1,1352.

De olieprijzen stegen tot 1,8 procent, na een terugval van bijna acht procent op vrijdag. Op weekbasis verloor het zwarte goud toen bijna elf procent aan waarde. De aanhoudende prijsdruk was onder meer het resultaat van het tegenvallende olievoorraden rapport van de Amerikaanse Energy Information Administration van afgelopen woensdag.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen gingen ING Groep en ASML aan kop met winsten tot 2,6 procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell klom 1,4 procent, na een verlies van meer dan drie procent op vrijdag. De Franse met schulden volgeladen kabelaar Altice was met 1,3 procent een van de weinige dalers. Afgelopen donderdag en vrijdag stortte het aandeel in elkaar na teleurstellende kwartaalresultaten. RBC halveerde vanochtend het koersdoel voor Altice van 6,00 naar 3,00 euro, terwijl het advies verlaagd werd van Top Pick naar Outperform. Volgens de analisten van RBC moet de kabelaar in de kernmarkten Frankrijk en Portugal het tij weten te keren. Reden ook dat RBC het aandeel als "speculatief" bestempelt.

In de AMX ging Boskalis aan kop met 1,5 procent, nadat het aandeel nog zeven procent opende. Boskalis sloot in een consortium met Lamprell een overeenkomst met Saudi Aramco als één van de aannemers van een offshore investeringsprogramma van het Saoedische staatsbedrijf. "De overeenkomst zal naar verwachting vele honderden miljoenen aan omzet voor Boskalis genereren", aldus de maritiem dienstverlener. Eerder dit weekend maakte het bedrijf al bekend een contract van meer dan 250 miljoen euro te hebben afgesloten voor het installeren van exportkabels ten behoeve van de offshore netverbinding Ostwind 2. ING noemde de twee opdrachten positief. De samenwerking met Saudi Aramco is daarbij een "belangrijke mijlpaal" voor Boskalis, aldus ING.

Fugro en BESI klommen achtereenvolgens 3,1 procent en 2,4 procent.

Onder de kleinere aandelen daalde Alfen 3,6 procent, terwijl Lucas Bols 5,1 procent won.

Het lokaal genoteerde Esperite verloor 9,8 procent op 0,16 euro. Het Zutphense stamcelbedrijf publiceerde na enorme vertraging eindelijk de cijfers over 2017. Esperite zag de omzet teruglopen met 9,7 miljoen naar 16,6 miljoen euro. Genoma kende een omzetdaling van 3,1 miljoen euro en bij de stamcelactiviteiten was er een omzetkrimp van 6,0 miljoen euro. De EBITDA steeg van 0,7 miljoen euro negatief naar 1,3 miljoen euro positief nu de kosten beter in de hand waren en de lab's efficiënter werkten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 26, 2018 04:57 ET (09:57 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.