*

Nieuws Binnenland

Opluchting over Italië geeft beurzen lucht

maandag 26 november 2018 17:46

AMSTERDAM (AFN) - De belangrijkste Europese beursgraadmeters zijn maandag met winst gesloten. Financiële fondsen veerden op na berichten dat de Italiaanse regering haar omstreden begrotingsplannen mogelijk toch aanpast. Verder verwerkten beleggers onder meer het nieuws over het brexitakkoord.

De AEX-index eindigde 1 procent hoger op 518,91 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 701,2 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs noteerden plussen tot 1,5 procent, terwijl de beursgraadmeter in Milaan 2,8 procent aandikte.

Maandagavond staat topoverleg gepland in Italië over de begrotingsplannen die eerder door de Europese Commissie werden afgekeurd. Vooral het hoog oplopende begrotingstekort is Brussel een doorn in het oog. Vicepremier Luigi Di Maio heeft laten weten dat hij best kan leven met een lager begrotingstekort, maar details daarover zijn nog niet bekend.

In Amsterdam waren banken en verzekeraars in de bovenste regionen te vinden bij de hoofdfondsen, nadat zorgen over Italië de laatste tijd flink hadden huisgehouden. ING, ABN AMRO, Aegon en NN Group wonnen tot 2,2 procent. Elders in Europa gingen financiële instellingen ook flink omhoog.