*

Nieuws Binnenland

Vopak investeert meer in lng-terminal Pakistan (3)

dinsdag 27 november 2018 08:15

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

ROTTERDAM (AFN) - Vopak voert zijn investering in een lng-terminal in Pakistan op. Het tankopslagbedrijf breidt zijn belang in de Elengy Terminal Pakistan uit van 29 naar 44 procent. Financiële details maakte Vopak niet bekend. In juli had Vopak aangekondigd een belang van 29 procent te nemen. Verder stelde het Rotterdamse bedrijf in aanloop naar zijn investeerdersdag goed op weg te zijn met zijn strategie tot 2020.

Vopak steekt volgens die strategie meer geld in terminals voor industriële en chemische gassen, lng en lpg en chemicaliën. Uitbreiding van terminals in Maleisië, Canada, Brazilië en Zuid-Afrika is gaande en die van een terminal in Houston begint binnenkort. Vopak ziet volgens financieel directeur Gerard Paulides dan ook een ,,toenemend investeringsmomentum''. ,,We hebben de mogelijkheid om te groeien met investeringen en de balans om dat mogelijk te maken.''

De tweede investering in Pakistan past in dat plaatje en was al gepland volgens Paulides. De vergroting van het belang wordt naar alle waarschijnlijkheid afgerond in het eerste kwartaal van volgend jaar. De eerdere investering moet nog eind dit jaar worden afgerond.

Het bedrijf richt zich op een rendement op investeringen (roce) tussen de 10 en 15 procent. Vopak wil tot en met 2019 dan ook 950 miljoen euro investeren in uitbreiding van zijn portfolio. Bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal begin deze maand was dat bedrag nog 50 miljoen euro lager en het kan verder groeien als nieuwe investeringsbeslissingen worden genomen. Daarnaast steekt Vopak nog eens 100 miljoen euro in de ontwikkeling van digitale platformen.

Aan zijn aandeelhouders wil het bedrijf 25 procent tot 75 procent van de nettowinst uitbetalen. Dat was voorheen 25 tot 50 procent. Op die manier wil Vopak volgens Paulides zorgen voor een stabiel tot groeiend dividend.

Het bekijken van de opties voor zijn terminals in Amsterdam, Hamburg, Talinn en Algeciras is nog altijd gaande. Dat proces verloopt volgens Vopak ook volgens schema.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)