*

Nieuws Binnenland

Update2: Vopak op schema met strategie

dinsdag 27 november 2018 08:39

Tankopslagbedrijf wil aandeelhouders belonen.

(ABM FN-Dow Jones) Vopak ligt goed op schema met de strategie die het tankopslagbedrijf voor de periode van 2017 tot en met 2019 heeft geformuleerd en wil de komende jaren een stabiel tot stijgend dividend uitkeren. Dit maakte Vopak dinsdag in aanloop naar een beleggersdag in het Amerikaanse Houston bekend.

De strategie "ligt mooi op schema", aldus Vopak. Op korte termijn ligt de focus onder meer op kostenbeheersing, terwijl op de lange termijn wordt gemikt op groei, mede dankzij capaciteitsuitbreidingen. Vopak zal tenminste 950 miljoen euro investeren in de groei van de portefeuille.

Bij de cijfers over het derde kwartaal sprak CFO Gerard Paulides van 900 miljoen euro en destijds in 2017 was dat circa 700 miljoen euro.

"We kunnen goed nieuwe projecten vinden", aldus de financieel directeur dinsdag tegen ABM Financial News.

De focus ligt momenteel wat meer op LNG, chemicals en industrial en op de regio's Amerika's, Azië en Midden-Oosten.

Sowieso is de markt "erg in beweging", aldus de CFO.

Vopak wil een sterke kasstroom genereren en mikt op een zogeheten ROCE van 10 tot 15 procent.

De schuldratio, dat wil zeggen de verhouding tussen nettoschuld en EBITDA, mag tussen de 2,5 en 3,0 liggen, hoewel er ruimte is om tijdelijk hiervan af te wijken.

Momenteel zit Vopak volgens CFO Paulides op ongeveer 2,22 en begin dit jaar was dat rond de 2.

Mocht Vopak boven de 3 uitkomen dan brengt dit de convenanten niet in gevaar. "Daar is nog voldoende ruimte", aldus de CFO, die de bandbreedte van 2,5 tot 3 meer een interne doelstelling vindt.

Verder wil Vopak aandeelhouders belonen met een jaarlijks stabiel tot stijgend contant dividend met een pay out ratio van 25 tot 75 procent, "afhankelijk van de marktomstandigheden".

Eerder mikte Vopak volgens Paulides louter op een pay out ratio van 25 tot 50 procent.

Het dividend is volgens de financieel directeur momenteel "zeer ruim gedekt".

De operationele kasstroom moet de 1,8 miljard euro aan uitgaande kasstroom kunnen dekken, meent de CFO.

Tot slot meldde Vopak dat het onderzoek naar de strategische opties voor de terminals in Algeciras, Amsterdam, Hamburg en Tallinn volgens schema verloopt. Dit onderzoek werd in het tweede kwartaal van dit jaar reeds aangekondigd en zal 6 tot 12 maanden duren.

Volgens Paulides is er een "ruim veld van geïnteresseerden", waarbij zowel strategische partijen als infrastructuur-investeerders interesse hebben getoond. Of er al indicatieve biedingen zijn ontvangen, dat wilde Vopak niet aangeven.

Vopak meldde verder de overname van een belang van 44 procent in Elengy Terminal Pakistan, zonder financiële details te noemen.

Vopak had al aangekondigd een belang te zullen nemen van 29 procent, maar besloot dit uit te breiden naar 44 procent. De eerste transactie denkt Vopak in de komende maanden te kunnen afronden. En als er goedkeuring volgt voor de uitbreiding, dan kan deze transactie vermoedelijk in het eerste kwartaal van 2019 worden afgerond.

Update: om uitbreiding belang ETPL te melden.

Update2: om toelichting CFO toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 27, 2018 02:39 ET (07:39 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.