*

Nieuws Binnenland

'Nieuws zeesluis kan onzekerheid aanwakkeren'

dinsdag 27 november 2018 09:13

AMSTERDAM (AFN) - Het nieuws dat ook de Nederlandse overheid bloedt voor de tegenslagen bij de bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden, kan zorgen voor extra marktonzekerheid. Dat merken analisten van KBC Securities op. Volgens hen verandert het bericht niets voor de situatie van de bouwers waaronder BAM. Maar het kan wel zorgen aanwakkeren over mogelijke extra kostenoverschrijdingen in de toekomst.

De bouw van de zeesluis kost het Rijk nog eens 64 miljoen euro. De aannemers van het project hebben ook al geld moeten bijleggen, maar niet alle tegenvallers zijn voor hun rekening, vindt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

De bouw van de sluis, de grootste ter wereld, verloopt al van meet af aan moeizaam en ligt flink achter op schema. Door de tegenvallers was er voor het project 27,5 miljoen euro tekort. Van Nieuwenhuizen legt nog eens 17,5 miljoen euro bij als reserve voor nieuwe tegenvallers. Ook de vertraging kost extra geld, omdat de oude sluis bijvoorbeeld langer open moet blijven. Dat kost 19 miljoen euro.

KBC handhaaft zijn koopadvies voor BAM, met een koersdoel van 4,50 euro. Het aandeel BAM stond dinsdag na tien minuten handel 0,6 procent lager op 2,80 euro.