*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Damrak houdt hoofd boven water

dinsdag 27 november 2018 10:47

Geen grote uitschieters.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs wist dinsdag gedurende de ochtend in het groen te blijven. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,2 procent op 520,05 punten.

Nog voor opening van de beurzen, veerden de futures wereldwijd op. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een headline die Bloomberg uitstuurde dat de Verenigde Staten en China volgens de Chinese woordvoerder Geng Shuang zouden werken aan een overeenkomst die gunstig is voor beide kampen.

Vlot volgde de headline dat de woordvoerder daarmee refereerde aan een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping op 1 november. Vervolgens zag Van der Pol de futures weer teruglopen. Maandagavond zei Trump volgens zakenkrant The Wall Street Journal de Chinese importheffingen op voorhand te willen verhogen, omdat hij het zeer onwaarschijnlijk acht dat hij het verzoek van de Chinezen inwilligt om af te zien van de verhogingen.

Toch hielden de Amsterdamse beurzen de bescheiden winsten vanochtend vast. "Maar het beeld oogt fragiel", aldus vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. "Het blijft gissen en speculeren of de Verenigde Staten en China eruit gaan komen op de G20-top dit weekend."

Wel merkte Nijkamp op dat de spanningen op de beurzen wat afnemen, mede door het akkoord van de Europese Unie voor het Brexit-voorstel en de berichten dat Italiƫ mogelijk bereid is om concessies te doen met betrekking tot zijn begrotingsvoorstel. Daarbovenop komt nog eens dat de markt verwacht dat voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve morgen zal laten doorschemeren dat hij minder fanatiek de rentes wil verhogen, aldus Nijkamp.

"Al met al lijkt het sentiment een beetje gekeerd", concludeerde de vermogensbeheerder.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat het Franse consumentenvertrouwen in november meer daalde dan verwacht. De vertrouwensindex noteerde in november op 92 tegen een stand van 95 in oktober. Er werd een index van 94 voorzien. Later vandaag wordt bekend hoe het met het vertrouwen van Amerikaanse consumenten is gesteld.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend vrij vlak op 1,1323. De olieprijzen daalden opnieuw en wel met circa een procent. Inmiddels noteren futures op een vat Brent-olie onder de zestig dollar per vat.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen gaven ArcelorMittal en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell tot twee procent prijs. Een ander zwaargewicht, Unilever, won juist 1,2 procent. Signify won 3,2 procent. Volgens Bloomberg overweegt Bain Capital een bod op Osram Licht. Mogelijk zijn er ook andere kapers op de kust.

Vopak kwam nauwelijks van zijn plaats. Het tankopslagbedrijf meldde goed op schema te liggen met zijn strategie voor de periode van 2017 tot en met 2019. ING sprak van ene "solide verhaal" bij Vopak. De door Vopak beoogde ROCE van 10 tot 15 procent is volgens ING in lijn met de 12 procent die de afgelopen jaren gemiddeld werd gehaald. Verder wil Vopak aandeelhouders belonen met een jaarlijks stabiel tot stijgend contant dividend met een pay out ratio van 25 tot 75 procent, "afhankelijk van de marktomstandigheden". "Een brede range", aldus analist Quirijn Mulder, die rekent op een "langzame stijging" van het dividend. Daarbij meent de analist dat de inkoop van eigen aandelen "niet hoog op het lijstje staan".

In de AMX was Boskalis met 2,1 procent een grote stijger. WDP won 1,9 procent en PostNL 1,2 procent. FNV waarschuwde PostNL prikacties te zullen starten, als het postbedrijf niet met een inhoudelijk voorstel komt omtrent een nieuwe cao. Na drie onderhandelingsrondes over een nieuwe cao heeft PostNL volgens FNV nog steeds geen inhoudelijk voorstel gedaan. Het volatiele OCI daalde met 1,8 procent.

Onder de kleinere aandelen wonnen Nedap en Wessanen 1,0 tot 4,8 procent. Nedap gaat via zijn marktgroep Nedap Library Solutions een strategische samenwerking aan met het Amerikaanse P.V. Supa. Financiƫle details werden niet gegeven.

Basic-Fit gaf 0,8 procent prijs.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 27, 2018 04:47 ET (09:47 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.