*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: openingswinsten Damrak bijna weg

woensdag 28 november 2018 10:57

Strategische update KPN valt in de smaak.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs zag woensdag de openingswinsten bijna vervliegen. De AEX koerste rond de klok van elf uur nipt hoger, na een openingswinst van ruim een half procent.

"De markten staan in een wachtstand", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. Volgens Schutte kijkt de markt vooral uit naar een toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve vanavond, maar ook naar de komende G20-top eind deze week.

De beleggingsadviseur wees op uitspraken van een economische adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin werd gesteld dat Trump en de Chinese president Xi Jinping zaterdagavond een diner hebben. Dit bracht volgens Schutte hoop in de markt dat beide partijen bereid zijn om serieus met elkaar te praten om het huidige handelsconflict op te lossen en dit zorgde vanochtend in Azië voor hogere koersen.

"De Europese aandelenmarkten gingen mee in deze beweging naar boven, maar al snel werden de winsten van tafel gehaald in de hoop later op een lager niveau weer terug te kopen", aldus Schutte.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in Amerikaanse groeicijfers en data over de nieuwe huizenverkopen in de Verenigde Staten. Vanochtend werd al bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen licht is afgenomen.

De euro/dollar noteerde op 1,1283. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1297 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1312 op de borden.

De olieprijzen stegen tot 0,8 procent. Beleggers kijken vandaag uit naar het wekelijkse olievoorradenrapport van de Amerikaanse Energy Information Administration.

Vorige week rapporteerde het agentschap voor de negende week op rij een stijging van de Amerikaanse voorraden ruwe olie. Marktvolgers verwachten dat het EIA vandaag opnieuw een stijging van de olievoorraden zal rapporteren.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Altice Europe met 6,9 procent, gevolgd door KPN dat 2,0 procent won. Het telecombedrijf wil op de middellange termijn 350 miljoen euro besparen op zijn operationele kosten en wil het huidige investeringsbudget van 1,1 miljard euro per jaar niet overschrijden, om zo de winst aan te jagen. De outlook voor 2018 werd door het telecombedrijf gehandhaafd. KBC Securities verwacht dat KPN de doelstellingen kan waarmaken. ING sprak van zowel positieve als negatieve elementen, maar dat er geen groot nieuws naar buiten kwam.

Dinsdag nabeurs kreeg Deutsche Telekom toestemming voor de overname van Tele2 Nederland. Het groene licht betekent dat de nummer drie en nummer vier op de Nederlandse mobiele telecommarkt voor particulieren samengaan. Nummer één en twee blijven KPN en VodafoneZiggo. Bank of America Merrill Lynch meent dat het aandeel KPN van deze deal zal profiteren. Berenberg sprak zelfs van het beste nieuws in twee jaar voor de onbeminde telecomsector in Europa.

Galapagos steeg 1,7 procent. De Amerikaanse Food & Drug Administration heeft Galapagos een zogenaamde fast track-status gegeven voor GLPG1972/S201086 voor de behandeling van patiënten met artrose. Galapagos en partner Servier kunnen dankzij de toegekende status door de Amerikaanse toezichthouder de klinische ontwikkeling van GLPG1972 bespoedigen, aldus analisten van KBC Securities.

Philips gaf juist 1,5 procent prijs, terwijl ook Heineken met een min van 1,0 procent niet in het groen kon komen.

In de Midkap won TKH Group 1,7 procent, na een koopaanbeveling door Berenberg met een koersdoel van 55,50 euro. Volgens de analisten ondergaat TKH een transformatie, die moet leiden tot nieuwe groei en hogere winsten. TomTom won zelfs 2,5 procent en Aperam 3,5 procent. PostNL verloor daarentegen 1,6 procent.

Onder de kleinere aandelen won Nedap 6,7 procent, eveneens na een koopadvies van Berenberg, met een koersdoel van 65,00 euro. Volgens Berenberg worden de eindmarkten van het Groenlose technologiebedrijf gekarakteriseerd door de creatie van netwerken, platforms en ecosystemen, die een grote winstgevendheid genereren.

Het lokaal genoteerde Lavide spoot 25,0 procent omhoog. Lavide wil Salar Azimi voordragen als CEO, na het vertrek van topman Vincent Poorter. De omzetverdubbeling die ICT Group de komende jaren wil realiseren leverde een koersstijging van 2,2 procent op.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 28, 2018 04:57 ET (09:57 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.