*

Nieuws Binnenland

Update: extra dividend NIBC uit na winstsprong

donderdag 29 november 2018 09:35

Bank waarschuwt voor te lage hypotheekrentes.

(ABM FN-Dow Jones) NIBC heeft in het derde kwartaal fors meer winst geboekt, door de verkoop van aandelenbelangen en een hogere rentemarge, en keert een tweede interim-dividend uit van 0,25 euro per aandeel. Dat maakte de bank donderdag bekend.

Tegelijkertijd noemde de bank de markt uitdagender, omdat de lage markttarieven voor met name woonhypotheken de risico's niet altijd goed lijken in te prijzen.

De nettowinst steeg van 84 miljoen euro bij de halfjaarcijfers naar 160 miljoen euro na drie kwartalen. De Haagse zakenbank keert daarom een extra interim-dividend uit van 0,25 euro, nadat een gelijk bedrag al was aangekondigd bij de halfjaarcijfers.

De winst van 76 miljoen euro in het derde kwartaal was voor bijna de helft afkomstig van beleggingsresultaten, ter waarde van 35 miljoen euro, met name de verkoop van aandelenbelangen in Cyclomedia en SportCity en een herwaardering van het belang in NEIF. Hier komt in het vierde kwartaal nog wat bij als de verkoop van NEIF wordt afgerond, zei CFO Herman Dijkhuizen in een telefonische toelichting vanuit Londen. Dat bedrag zal kleiner zijn dan in het derde kwartaal.

In het vierde kwartaal zal de portefeuille met aandelenbelangen met 175 miljoen dalen, wat veel kapitaal vrij speelt: de risicogewogen balans gaat daardoor met 600 miljoen euro omlaag. Dit zal de kapitaalbuffer verder verhogen.

Een tweede reden voor de sterke winstgroei zijn de hogere netto rentebaten. Door schuldpapier met variabele rente uit te geven, dalen de rentekosten voor de bank, zei Dijkhuizen. Ook maakt de bank gebruik van de lage rentes om leningen langer vast te zetten. Mede hierdoor steeg de rentemarge naar circa 2 procent. Aan deze bijdrage aan de rentebaten komt in 2019 mogelijk een einde, stelde de bank.

De rentebaten profiteerden ook van de groei van de zakelijke leningen. Na een daling in 2017, van 10,2 miljard naar 9,8 miljard, steeg de portefeuille dit jaar weer met 3 procent naar 10,1 miljard euro.

Sterkere groei is er bij de verstrekte hypotheken die NIBC niet zelf op de balans neemt. Er is veel vraag naar hypotheken met lange looptijden, zei Dijkhuizen. Wel staan de risico-opslagen hier onder druk, stelde de bank in een presentatie, sprekend van uitdagender markten. "Naar onze mening worden bepaalde risico's vaker niet altijd juist ingeprijsd in de huidige rendementscurves".

Een grafiek laat zien dat met name bij de nieuwe woonhypotheken de spread in de eerste helft van het jaar sterker daalde dan voor nieuwe buy-to-let-transacties, waar de marges fors hoger liggen. Bij de zakelijke leningen steeg de marge op nieuwe leningen juist in het derde kwartaal.

De bank kiest voor marges boven groei, zei CEO Paulus de Wilt. Dat geldt ook voor de zakelijke markt. "Er zijn voldoende transacties. Maar niet altijd tegen spreads die wij aantrekkelijk vinden."

Dankzij de beleggingswinsten is het rendement op eigen vermogen van de bank over de eerste negen maanden van het jaar gestegen naar 13,4 procent, ruim boven de doelstelling voor de middellange termijn van 10 tot 12 procent. Bij de halfjaarcijfers was dit nog 10,5 procent.

De kernkapitaalratio steeg verder naar 16,8 procent, van 16,4 procent een kwartaal eerder.

"We zijn goed voorbereid op mogelijke veranderingen in het economische klimaat", stelde CEO Paulus de Wilt. De bank is vooral actief in noordwest-Europa waar de risico's op een economische recessie kleiner zijn dan in Zuid-Europa, zei hij. Wel lijken bepaalde markten, zoals die voor 'leveraged finance', aan de bovenkant van de cyclus te zitten, aldus De Wilt.

Beleggers reageerden positief op de kwartaalupdate van de bank, die donderdagmiddag een beleggersdag heeft in Londen. Het aandeel steeg 3,9 procent tot 8,35 euro.

Update: om informatie en commentaar CFO en CEO toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 29, 2018 03:35 ET (08:35 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.