*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Kleine plussen op Europese beurzen

donderdag 29 november 2018 11:44

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten donderdag kleine plussen zien. Speculatie dat de Amerikaanse Federal Reserve mogelijk eerder dan verwacht stopt met het opschroeven van de rente bood steun aan de handel. Op het Damrak kondigde Unilever het vertrek van topman Paul Polman aan.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de plus op 521,05 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 707,80 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs dikten tot 0,6 procent aan.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was biotechnologieconcern Galapagos met een winst van 2,6 procent. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield was de sterkste daler met een verlies van 1,4 procent.

Unilever daalde 0,4 procent. Polman treedt eind december terug als topman van het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern. Hij wordt per 1 januari opgevolgd door Alan Jope, die sinds 1985 bij het bedrijf werkt en in het geruchtencircuit al werd genoemd als opvolger. In de MidKap won TomTom 0,9 procent. Bandenfabrikant Michelin is volgens Het Financieele Dagblad (FD) in de race om het onderdeel Telematics van het navigatiebedrijf te kopen.

Bij de kleinere bedrijven steeg NIBC 4,8 procent. De zakenbank voerde zijn winst in de eerste negen maanden van het jaar stevig op. Probiodrug, dat ook met cijfers kwam, daalde 2,6 procent. Het biotechnologiebedrijf leed in het derde kwartaal ongeveer even veel verlies als een jaar eerder. Stamcelbedrijf Esperite kondigde aan biotech-dochter The Cell Factory naar de beurs te willen brengen en klom 2,1 procent.

Deutsche Bank daalde 3 procent in Frankfurt. De Duitse politie heeft een inval gedaan bij het hoofdkantoor vanwege het witwasonderzoek naar de bank. In Madrid won CaixaBank 0,4 procent. De Spaanse bank wil naar verluidt stevig ingrijpen in zijn personeelsbestand. Volgens de krant El Confidencial staan maximaal 3200 banen op de tocht.

De euro was 1,1366 dollar waard, tegen 1,1284 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 49,88 dollar. Dat is het laagste niveau sinds oktober 2017. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 58,15 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)